”De senaste 10 åren har Bangladesh haft 5 till 7 procents tillväxt. Detta i ett land man trodde skulle vara beroende av bistånd för evigt”. Och det är textilindustrin som ligger bakom utvecklingen. Det menar Henrik Sundbom, chefredaktör för Frivärld Magasin, som på måndagen presenterade rapporten ”Made in Bangladesh – textilindustrin som fattigdomsutrotare” vid ett lunchseminarium.
Medverkade gjorde också Magdalena Streijffert, generalsekreterare för Fairtrade, och Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M, som under ledning av Willy Silberstein diskuterade rapporten.
Seminariet bjöd på ett intressant samtal om textilindustrins betydelse för Bangladeshs ekonomiska uppsving. Henrik Sundbom började med att ge en översiktlig presentation av Bangladeshs nutidshistoria. Särskilt underströk han att omvärlden för bara några decennier sedan hade gett upp allt hopp om landet men att den uppfattningen – i och med textilindustrins etablering – kommit på skam.
”Tittar man på hur den extrema fattigdomen utvecklats kan man se att mellan 2000 och 2010 minskade den med 1,75 procent varje år, eller totalt 15 miljoner människor. De flesta bedömare är överens om att den enskilt största orsaken till detta är att arbetskraft flyttar från jordbrukssektorn till industrin. Och industrin i det här fallet, det är synonymt med textilfabriker”.
Helena Helmersson från H&M och tidigare bosatt i Bangladesh, delade rapportens bild av ett land som gjort stora framsteg tack vare textilindustrin. Enligt Helmersson visar rapporten att företagens närvaro i landet driver fram förbättringar.
Panelen var överens om att textilindustrin kraftigt förbättrat situationen i Bangladesh. Magdalena Streijffert från Fairtrade instämde:
”Jag tycker inte att man ska bojkotta kläder från Bangladesh. Det är inte lösningen. Jag själv har H&M-kläder på mig idag, dagen till ära. Jag tror absolut att textilindustrin kan vara en del av fattigdomsbekämpningen”.
Lanseringen finns att se som video på frivarld.se
Läs eller ladda ned rapporten ”Made in Bangladesh – textilindustrin som fattigdomsutrotare”