DEBATT I samband med kriget i Georgien 2008 försvarade dåvarande MUF-ordföranden Niklas Wykman Rysslands agerande. Nu kandiderar Wykman till riksdagen. Är detta en politik som övriga moderater delar? frågar sig Emil Strand från Liberala studenter.
Georgienkriget 2008 ledde till att riksdagspartierna och dess ungdomsförbund fördömde det ryska anfallet. Utom MUF och dess dåvarande ordförande Niklas Wykman, som istället försvarade det ryska angreppet genom att bland annat på sin blogg skriva ”Här försvarar Ryssland en liten grupp människor, om 70 000 personer, mot en inträngande övermakt i form av Georgien.” Detta väckte viss förvåning, men uppmärksammades inte mycket i och med all annan rapportering kring kriget och OS i Peking. Men detta, det mest anmärkningsvärda uttalande som gjorts av ett ungdomsförbund i modern tid, verkar nu lagom till valet 2014 vara bortglömt. Wykman kandiderar till riksdagsvalet 2014 och verkar med stor sannolikhet komma på valbar plats.
Därmed inställer sig frågan vilken värdegrund som Wykman står för och framförallt om detta är en värdegrund som delas av moderata väljare. Att som ordförande i det ledande regeringspartiets ungdomsförbund gå ut och inte bara stödja en auktoritär stat utan att dessutom stödja dess angreppskrig, är inte vilket ställningstagande som helst. I synnerhet inte när det görs trots att utrikesminister Bildt jämförde Rysslands angrepp på Georgien med nazitysklands annekteringspolitik på 1930-talet.
Nu inför valet 2014 är Wykman på väg in i riksdagen och ska representera moderata väljare,väljare som så starkt kritiserat Socialdemokraternas neutralitetspolitik under kalla kriget och Vänsterpartiets diktaturkramande. Frågan inställer sig om moderata väljare är beredda att stödja en kandidat, som söker rättfärdiga de delar av Putins politik som är mest aggresiva?
Fotnot:
Niklas Wykmans blogg från hans tid som ordförande MUF är borttagen från nätet. Hans uttalande finns dock återgivet hos bland annat Helsingborgs Dagblad.