Det är inte varje dag Kiruna fylls av prominenta politiker, tjänstemän och journalister från jordens alla hörn. Under Arktiska rådets ministermöte igår var dock staden fylld till brädden. Sveriges två år långa ordförandeskap har på det hela taget varit väldigt lyckat och fick med toppmötet ett värdigt slut.
Arktis har successivt blivit en allt viktigare region och behovet av en välfungerande organisation för berörda stater att behandla dessa frågor likaså. Mycket har naturligtvis handlat om olja. Under Arktis beräknas motsvarande tre-fyra års samlad världskonsumtion finnas. Det är inga små mängder.
Oljan under Arktis är fortfarande attraktiv, men det kan komma att ändras. Skiffergasrevolutionen i USA har kraftigt minskat amerikanernas intresse av att hämta upp den arktiska oljan. I takt med att skiffergasutvinningen ökar kommer också energipriserna att minska globalt. Ryssland kommer att få problem med lönsamheten för exporten av olja och naturgas och att då genomföra avancerade och riskfyllda borrningar i Arktis kommer inte att verka särskilt attraktivt.
Det kommer dock att ta ett tag. Därför är det väldigt bra att Arktiska rådet i Kiruna beslutade att inrätta en struktur för beredskap och bekämpning av marina oljeutsläpp. Oljeutvinning medför ofrånkomligen en risk för utsläpp och det är viktigt att den känsliga arktiska miljön skyddas bäst möjligt.
Ursprungsbefolkningarna är också ett viktigt område för Arktiska rådet. Många folk härstammar från de arktiska områdena och de är generellt väldigt oroliga. Dels för uppvärmningen som riskerar att påverka de geografiska förutsättningarna för deras livsföring, dels för eventuella oljeutsläpp som skulle kunna hota möjligheterna att leva och jaga som de har gjort väldigt länge. En oro som är värd att ta på allvar.
Arktiska rådet tar dock särskilt frågan om miljöpåverkan på allvar. När utrikesminister Carl Bildt (M) öppnade mötet i Kiruna talade han framförallt om de utmaningar som den globala uppvärmningen ställer oss inför och om vikten av att agera tillsammans för att göra skillnad. Miljöförändringen och behovet av att skydda den arktiska miljön utgjorde dessutom huvuddelen av den deklaration som de åtta medlemsländerna enades om i Kiruna.
Förutsättningarna för Arktiska rådet att spela en reell roll har förbättrats väsentligt på senare år, inte minst under de två svenska ordförandeåren. Vid toppmötet i Kiruna antogs sex nya observatörstater, bland dem Indien och Kina. Deras önskan att medverka och närvara i Arktiska rådet säger mycket om vilken kraftig acceptans som nu finns för Arktiska rådet som det forum där arktiska frågor behandlas.
Sveriges regering kan se tillbaka på de två gångna årens ordförandeskap och vara nöjd. Mycket har åstadkommits, och planer finns för att åstadkomma ännu mycket mer. Vi kan vara stolta över vårt engagemang i Arktis. Det är viktigt och vi ska fortsätta att vara drivande i dessa frågor även efter vårt ordförandeskap.