Under de senaste dagarna har den etniska rensning som just nu pågår i Centralafrikanska republiken (CAR) uppmärksammats. Våld, hot, trakasserier och attacker riktas mot landets muslimska befolkning. Utvecklingen har dels resulterat i många döda, dels i massflykt.
Kort sammanfattat kan det konstateras att konflikten, i alla fall delvis, handlar om hämnd. I mars 2013 tog den muslimska gruppen Seleka makten i landet. Den användes sedan till att bland annat attackera, våldta, tortera och döda kristna. Hoten och attackerna från den muslimska statsmakten skapade rädsla och hat, inte bara mot Seleka utan också mot den muslimska civilbefolkningen. Som svar på attackerna startades en kristen motgrupp, Anti-balaka. Gruppen började gå till motattack mot Seleka, men också mot civila muslimer. Attacker och motattacker mellan grupperna har pågått sedan september 2013.
I december anlände franska trupper till CAR. Samtidigt förstärktes de afrikanska trupper som redan fanns på plats med stöd från FN:s säkerhetsråd. Trupperna fokuserade på att stoppa attackerna från Seleka som då också tappade mycket av sin politiska makt. Den 10 januari i år lämnade presidenten sitt ämbete. Situationen i landet var då katastrofal och det var brist på sjukvård, mat och vatten till de 935 000 personer som då var på flykt från och i sitt eget land.
Attackerna mot Seleka och civila muslimer har däremot fortsatt och bristen på internationella trupper som skulle kunna skydda civilbefolkningen och stoppa attackerna är, enligt Amnesty International, stor. Den 23 januari tillsattes en ny president och hon har nu sagt att hon vill ”gå ut i krig” mot Anti-balaka. Den rådande situationen och presidentens uttalande är mycket skrämmande och enligt FN:s speciella rådgivare i frågor som rör folkmord är det idag ”hög risk för brott mot mänskligheten och folkmord” i CAR.
Det är viktigt att omvärlden agerar snabbt. Det är bråttom att få igång ett samtal mellan de stridande parterna för att hitta en lösning på konflikten. Men, vad som är ännu viktigare är att kyla ned situationen och snabbt få stopp på dödandet. De trupper som är på plats i CAR är små och i stort behov av förstärkning. Samtal rörande situationen i landet har förts bland annat inom FN och EU. I EU har beslut fattats om att skicka trupper, förhoppningsvis någon gång under mars. Men, varför ska det dröja så länge när EU faktiskt har en stående snabbinsatsstyrka?