DEBATT Europa och EU står inför flera utmaningar framöver och även Sverige berörs. Det europeiska utanförskapet kan endast brytas genom att vi satsar på fler arbetstillfällen, bättre utbildningsmöjligheter och färre men bättre regler för företagen, skriver Christer Akej (M).
Nästa års val till Europaparlamentet blir viktigare än på länge. Europa och EU står inför stora utmaningar de kommande åren. Den demografiska utvecklingen talar i dag mot ett växande Europa då vår kontinent har en allt mer åldrande befolkning samtidigt som europeiska kvinnor föder allt färre barn.
EU är fortfarande världens starkaste ekonomi men inom 10-15 år riskerar vi att bli omkörda av Kina, USA samt nya framtidsinriktade ekonomier som Brasilien och Indien. Europa står därför inför ett vägskäl. Vi kan se länder som sluter sig inåt och där populistiska krafter från både höger och vänster vinner framgång genom att spela på medborgarnas rädsla. Den ekonomiska krisen som tog sin början 2008 finns ännu med oss och har lagt grogrund för att närmare 20 miljoner människor i Europa i dag saknar ett arbete att gå till.
Det europeiska utanförskapet kan endast brytas genom satsningar på fler arbetstillfällen, bättre utbildningsmöjligheter och färre men bättre regler för företagen. Som ett litet land är Sverige beroende av handel och fri rörlighet över gränserna. Vi är ett mycket exportberoende land och 50 procent av BNP utgör export. EU betyder därför mycket för vårt land när det kommer till handel med exempelvis varor, tjänster och kapital.
EU är emellertid i behov av reformering. Det nya förslaget kring EU:s långtidsbudget är ett steg i rätt riktning mot mindre byråkrati, minskade utgifter och större modernisering.
För första gången kan vi nu se att budgeten i EU faktiskt minskar. Det är inte rimligt att länder som är skötsamma och har ordning i ekonomin ska tvingas dela ut pengar till de som medvetet har fuskat och trixat med sina siffror.
Inhemska frågor som enskilda länder själva kan besluta om får inte heller flyttas bort ifrån nationella parlament. Makten och möjligheten att påverka måste komma närmare medborgarna. Socialdemokratiska företrädare i EU tycks dock vilja gå åt motsatt håll med fokus på fler regleringar, större detaljstyrning och en ovilja att skära ned på EU:s kostnader.
Vi moderater arbetar istället vidare för att smala av EU till att fokusera på kärnuppgifterna i det europeiska samarbetet, nämligen 1) Tillväxt, 2) Miljö och 3) Brottsbekämpning. För de människor som drabbats av arbetslöshet i spåren av den ekonomiska krisen krävs ett samlat europeiskt grepp för bättre möjligheter till omställning, friare rörlighet på EU:s arbetsmarknad och effektivare matchning med stöd av arbetsförmedlingar och privata entreprenörer.
Arbetet med att värna Östersjön kan vi inte på egen hand driva utan samarbete med länderna i vårt närområde. Vi ska vara en pådrivande faktor inom EU för att lyfta upp miljöfrågorna på dagordningen. Ett tryggare Europa betyder samtidigt också ett tryggare Sverige. Inom EU finns en lång tradition av polisiärt samarbete och redan 1992 inrättades polisbyrån Europol för att stärka samarbetet länderna emellan och möta en gränsöverskridande kriminalitet.
Moderaterna fortsätter verka för att våra gemensamma skattepengar används mer effektivt inom unionen och att budgeten som nu tas fram ska vara tillväxtskapande istället för att enbart skeppa ut olika stöd. Ett modernare och innovativare EU innebär ett starkare Europa.