Att använda nervgas i strid är bortom all anständighet. Nervgas är ett terrorvapen i ordets rätta bemärkelse. Vapnet saknar precision. Det är en gas (eller en aerosol för att vara korrekt) som man använder för att döda allt levande inom ett område. De som andas in gasen går en omedelbar och smärtfull död till mötes.
Nu kan vi med tämligen god säkerhet säga att Bashar al Assads styrkor har använt detta vapen i Syrien. USA har därför låtit meddela att ett beslut från president Barack Obamas sida är på gång om att man ska stödja rebellsidan med vapen. Obama har tidigare förklarat att användandet av nervgas utgjorde den röda linje över vilken Assad inte fick träda. När detta nu har hänt gör USA allvar av sitt hot.
Beskedet är välkommet. Konflikten har pågått i över två år och skördat mer än 90 000 liv. Det är hög tid att omvärlden griper in. Alla initiativ från FN:s sida har blockerats av Ryssland och Kina. Och USA och Europa har hållit sig avvaktande på ett närmast skamligt vis. Kriget har fått fortgå dag efter dag utan att någon har gjort någonting.
Också Sverige har varit allt annat än konstruktivt. I EU har Sverige varit ett av de länder som hårdast hållit emot att vapen ska kunna säljas till rebellerna.
Vi får därför hoppas att EU ändrar sig, ignorerar eventuella svenska protester, och lättar på sanktionerna så att de EU-länder som vill kan börja stödja rebellsidan med vapen.
Invändningarna hittills har handlat om att det inte är bra om ännu mer vapen kommer i cirkulation i området. Därtill kan det vara svårt att veta vem på rebellsidan man ska stödja.
Dessa invändningar har dock tappat sitt ursprungliga värde. Det är redan mycket vapen i omlopp som det är. Även om USA och EU hittills inte fört in vapen har andra länder gjort det. Redan i februari i år kunde man läsa om en stor vapenförsäljning från Kroatien till Syrien, finansierad av Saudiarabien. Man kan dessutom frukta att dessa vapen inte hamnat hos de rebeller som slåss för ett fritt och demokratiskt Syrien, utan hos olika jihadistiska grupper. Är det rimligt att bara religiösa extremister ska kunna ta emot hjälp utifrån?
Amerikansk, brittisk och fransk underrättelstjänst har varit på plats i Syrien redan från krigets början. Att det inte skulle finnas kontakter med de rebeller som inte är religiösa extremister är inte sannolikt.
Med bättre beväpnade rebeller kommer kriget att eskalera. Det är baksidan. Ännu mer strid är att vänta. Men den avvaktande linje som varit USA:s och EU:s politik hittills har varit en humanitär katastrof. Passiviteten har kostat över 90 000 människor livet. Det är dags att byta politik. Det är dags att börja rädda människoliv.