Imorgon är det vaktombyte på presidentposten i Iran. Kommer vi att få se någon skillnad? Nye presidenten Hassan Rouhani har beskrivits som ”reformist”, men av tidigare ”reformistiska” presidenters ledarskap att döma lär inte mycket hända. En fråga som ska bli intressant att följa är tillämpningen av dödsstraffet.
Näst efter Kina är Iran i topp i statistiken över länder som använder dödstraffet, vilket gör att Iran i förhållande till sin befolkning är det land som har de flesta avrättningarna i världen. Under 2012 avrättades 294 enligt den officiella statistiken, 580 enligt människorättsorganisationen Iran Human Rights.
Regimen i Iran hävdar att dödstraffet endast används för att avrätta kriminella. Iran Human Rights har dock alldeles nyligen tagit fram statistik som visar ett helt annat mönster. Dödsstraffet används systematisk för att sätta skräck i befolkningen av politiska skäl.
Diagrammet visar när i tiden avrättningarna sker. De vertikala gröna linjerna markerar minnesdagar för tidigare revolter. I samband med dessa tidpunkter ökar antalet avrättningar.
Iran Human Rights menar också att det finns en avrättningscykel inför parlaments- och presidentval. Några månader före valet ökar antalet avrättningar för att sjunka plötsligt veckorna före.
Mönstret visar hur cyniskt regimen utnyttjar dödstraffet. Offren är oftast inte politiska dissidenter utan vanliga brottslingar dömda för narkotikabrott. Offren har ingenting med den politiska kampen att göra, men regimen måste ha några att slakta för att visa sin makt. Då tar man några av dem som man vet att ingen bryr sig om, de lägsta av de lägsta.
Så hur stor reformist kommer Hassan Rouhani att vara? Det återstår att se, men låt oss i alla fall inte luras av att nya regler för kvinnors kläder och frisyrer skulle betyda att regimen ”reformeras”.