DEBATT De diplomatiska relationerna mellan USA och Kuba kan bli bättre om man häver embargot, vilket även innebär ekonomisk vinning för båda länderna. Handel över gränserna gör att människor möts och det är bland de bästa ambassadörerna för frihet, skriver Erik Bengtzboe (MUF).
Förra året var det 50-årsjubilium för världens längsta handelsembargo. I över fem decennier har Kuba förvägrats att handla med en av världens största ekonomier. Embargot har förhindrat alla varor och tjänster, förutom mat och medicin, att passera över gränserna. Även människor har förbjudits att resa mellan de två länderna.
Det är hög tid för USA att häva embargot mot Kuba, för det är inte genom politiska handelsembargon mot hela befolkningar som man hävdar och sprider demokrati och frihet. Tvärtom är handel över gränserna och människor som möts de bästa ambassadörerna för frihet.
Det halvsekel långa embargot hindrar företag och organisationer att sälja varor och tjänster till Kuba, med undantag för mat och medicin. Att häva embargot skulle ha ekonomiska vinster för bägge parter.
The International Trade Commission uppskattar att ett avskaffande av handelsembargot skulle ge upphov till en handel mellan länderna som skulle genera cirka en miljard dollar. Kött- och veteexporten skulle växa med över hundra miljoner dollar. Utan restriktioner på handeln uppskattas antalet jobb i USA skulle öka med mellan 17 000 och 23 000. Redan i dagsläget med restriktioner och handelsembargo på nästintill alla varor och tjänster är fortfarande USA den femte största exportören till Kuba.
Kritiken mot embargot finns sedan tidigare. Förenta Nationernas generalförsamling har upprepade gånger röstat genom resolutioner mot det amerikanska handelsembargot. Många, även från spontant oväntat håll, har uttryckt sina åsikter mot embargot.
Bland annat George P. Shultz, som var utrikesminister under före detta president Reagan, har reagerat kraftfullt mot embargot. En majoritet av det amerikanska folket är enligt flertalet undersökningar för att avsluta embargot. Över 60 procent tycker att USA ska återupprätta diplomatiska kontakter med och på Kuba.
Med en dåres envishet håller USA fortfarande fast vid det embargo som startade med en blockad för över 50 år sedan. Den linje som USA valde under tiden har spelat ut sin roll och blivit irrelevant. Speciellt när vi ser till hur mycket de handlar med exempelvis Kina och Vietnam idag, något som är bra också för framtida relationer. Diplomatiska kontakter och handelsavtal mellan länder har en dämpande effekt när det börjar skramlas med vapen.
Restriktionerna mot ledningen på Kuba är en sak, men det är dags att embargot lyfts från det kubanska folket. Om embargot vidhålls och den amerikanska befolkningen fortsätter att inskränkas genom reseförbud kommer Kuba aldrig få den chans till frihet och demokrati som kubanerna förtjänar.
Det är dags att inse att embargot som medel för att sprida frihet och demokrati inte fungerar. När människor, kulturer och varor rör sig över gränserna sprids demokratiska och frihetliga ideal. För tänk er när tre hundra miljoner amerikaner kommer till Kuba för att handla och semestra. Kommer de då ta med kommunismen hem? Eller kommer de ta med frihet, demokrati och öppenhet till Kuba?