En sak är i alla fall klar, om kemiska vapen inte hade använts i Syrien hade OPCW, Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons, inte fått Nobels fredspris. Därmed inte sagt att utmärkelsen inte är viktig, men det är inte så att organisationen har fört en lång och outsläcklig kamp, i motvind, och med personliga uppoffringar för de inblandade.
Stortingets Nobelkommitté har gjort det till praxis att vilja påverka den världspolitiska opinionen. Och till skillnad från den pinsamma utnämningen 2009 då Barack Obama fick fredspriset utan att ha åstadkommit någonting har kommittén denna gång valt en angelägen fråga där det finns all anledning att sända ut ett budskap till världen – att kemiska vapen ska vara förbjudna.
Som kommittén påpekar har vare sig USA eller Ryssland slutligt avvecklat sina lager, vilket är högst oförklarligt eftersom man byggde upp dem under kalla krigets dagar som en del i terrorbalansen. Idag finns det ingen användning för dem, inte ens hypotetiskt.
Ironiskt nog finns också en koppling till Obamas fredspris, om än inte särskilt smickrande för honom. Den överenskommelse som nu föreligger i FN:s säkerhetsråd om att Syrien ska avveckla sina kemvapen är ett resultat av ett USA som inte var starkt nog att driva igenom en betydligt hårdare politik.
Vad som skedde i Syrien var ett krigsbrott. Kemiska vapen användes mot civilbefolkningen. Allt talar för att det var Assadregimen som låg bakom detta, antingen medvetet eller åtminstone som ansvarig för att attacken alls kunde inträffa. Konsekvensen av detta borde ha varit att FN utmätte ett proportionerligt straff åt den syriska regimen. Men Obamas taffliga hantering av frågan gjorde att resultatet inte blev mer än ett ett avtal om avveckling av kemvapnen.
När nu Stortingets nobelkommitté understryker att kemiska vapen är något som alls icke bör förekomma kan det indirekt tolkas som en kritik mot världssamfundets svaga reaktion mot Syrien. Det är välkommet. Inte bara USA bör ta åt sig av kritiken utan det gäller till lika del alla europeiska länder som inte heller har velat ingripa mot Syrien, inklusive Sverige.