DEBATT I onsdags förra veckan höll Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso sitt tredje ”state of union”-tal. Den del av talet som fått kanske störst medial uppmärksamhet är uttalandet ”Låt oss inte vara rädda för att använda begreppet federation av nationalstater”.
Detta är en mening som vi unga federalister finner mycket glädjande. ”Federalism”, detta Europas ”F-word”, är inte längre är tabu. För oss är det viktigt att ordet inte bara används för att legitimera fortsatt maktöverflyttning utan åtgärder för att minimera riskerna för ett demokratiskt underskott i unionen – en användning som tyvärr är allt för vanlig.
Federalism handlar om att makten utgår från den enskilde människan och att beslut ska fattas så nära henne som möjligt. Makten ska finnas hos de europeiska medborgarna. Därmed inte sagt att all makt ska ligga på samma nivå. För oss är det viktigt att en federation utgår från varje enskild medborgare, inte från nationalstaterna.
Den nuvarande ekonomiska krisen i Europa är ett problem som måste lösas på europeisk nivå. Federalister påtalade redan när euro-samarbetet inleddes att det behövs mer än bara stabilitetspaket för att valutaunionen ska fungera väl. Vi behöver en stor samordning av våra resurser.
Kommissionen ska kunna straffa medlemsstater som bryter mot regelverket, omedelbart och oavsett vilken medlemsstat det gäller. Regelverket sa vara rakt och transparent, inga luckor bör finnas. Dessa åtgärder är viktiga för att undvika att ett liknande scenario som dagens utspelar sig i framtiden.
För att den nuvarande krisen ska kunna lösas krävs det att fler europeiska ledare än José Manuel Barroso är beredda att stå upp för varandra. De krisande länderna behöver reformera sig för att på lång sikt klara sig ur krisen och visa övriga EU att de lever upp till sina åtaganden.
De ekonomiskt starkare länderna måste visa att de står bakom sina krisande grannar, oavsett vad som händer. Det sista som behövs är osolidariskt prat om att vissa medlemsländer borde lämna unionen. Detta är det enda sättet att återfå marknadens förtroende och därmed närma sig krisens slut.
Vi tror på Europaprojektet. Globaliseringen är en process som kommer fortsätta, oavsett vilka politiska vägar som väljs. Detta måste accepteras, och det är utifrån denna premiss alla beslut måste fattas. Med den inställningen kommer den ekonomiska krisen snart att gå mot sitt slut.
När finanskrisen är löst kan vi ta uti med en mycket allvarligare kris: folkets förtroende för Europatanken. Det är bra att politikerna äntligen visar upp en federal vilja, men problemet för oss som tror på idén om europeisk federalism är att vi måste få med oss den stora massan.
Den federala unionen måste byggas underifrån. Det måste byggas upp en massrörelse som gemensamt över hela Europa är med och bygger upp det federala Europa. För alternativet, EU som ett elitprojekt, kommer i slutändan vara dömt att misslyckas.