Europarådet har växande problem med medlemsländer som bryter mot stadgan: Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Problemet är tilltagande, inte avtagande. Det är inte så, som man kunde tro, att de nya medlemsstaterna bara har kvardröjande problem att komma ikapp regelverket efter att lämnat diktaturstadiet bakom sig. Tvärtom går utvecklingen åt fel håll, och med aktivt och välorganiserat motstånd från en rad länder, mot kärnan i Europarådets verksamhet – att försvara konventionen.
I min rapport om mediefriheten i Europa som jag presenterade i januari under den parlamentariska församlingens session utpekar jag bland en rad stater med brister särskilt tre: Ryssland, Turkiet, Ungern. Min rapport mottogs med stöd från alla fem partigrupper och antogs med god majoritet. Även mina rekommendationer stöddes av en majoritet, men några röster saknades för att nå den två tredjedels majoritet som krävs för att bli vägledande.
Det var en seger för en ny blockerande minoritet som uppstått det senaste året, där länder som Ryssland, Turkiet och Azerbaijan med stöd av grupper av konservativa ledamöter från moderaternas systerpartier i t ex Storbritannien och Spanien motarbetar Europarådets uppdrag att granska förhållandena i de 47 medlemsländerna.
Tydligast syntes den nya blockadkoalitionen i frågan om att definiera politiska fångar, där en votering i oktober förra året om triadens krav att i fortsättningen endast tillåta Europadomstolen att avgöra sådana ärenden och frånta den parlamentariska församlingen detta grundläggande uppdrag slutade 89 – 89. (Hela historien här).
Halva Europarådet är alltså mot sig självt! Skandalen var en bidragande orsak till att jag efter förrättat rapportvärv senare lämnade min post.
Eländet fortsätter. Den ungerska regeringen går vidare i ansträngningarna att utnyttja sin absoluta majoritet till att skriva in sin politik i grundlagen i syfte att den inte ska kunna ändras i händelse av kommande valförlust. Även om situationen i Ungern inte ska jämställlas med läget i Ryssland, Vitryssland eller Turkiet är de senaste nya lagförslagen ingen tillfällighet, inga misstag.
Det är symboliskt att den ungerska regeringen till mottagare av ett prestigefyllt journalistpris nyligen utsåg en man som enligt den Europeiska journalistfederationen gjort sig känd för uttalanden mot romer och judar. Att en del tidigare pristagare nu återlämnat sina utmärkelser hedrar dem.