SÄLEN Vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen talade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen om Sveriges samarbete med Nato. Endast en fullvärdig medlem av alliansen kan räkna med hjälp vid en militär kris. Stefan Olsson kommenterar generalsekretararens anförande.
”But of course, you understand this!” Med en glimt i ögat förklarar Anders Fogh Rasmussen, Natos generalsekreterare, att alliansen inte kan garantera att komma till Sveriges räddning i händelse av en militär kris. Publiken skrattar. Alla vet att det är precis så. Ändå är det bara Fogh Rasmussen som kan säga det självklara.
Som en av huvudtalarna på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen var det många som var nyfikna på vad Natos generalsekreterare skulle säga om förhållandet mellan Sverige och alliansen. Som före detta statsminister i Danmark känner Fogh Rasmussen Sverige väl. Skulle han säga något mer än bara de diplomatiska artigheterna? Skulle han ta bladet från mun och säga som det är? Att bara Natomedlemmar kan räkna med hjälp?
Som partnerland till Nato är Sverige mycket omtyckt. Samarbetet är väl utvecklat. Svenska soldater tjänstgör under Natobefäl i Kosovo och Afghanistan, och gjorde också så under Libyenkriget.
I sitt anförande underströk Fogh Rasmussen gång på gång hur väl samarbetet fungerar och hur det skulle kunna utvecklas ännu mer. Noga förklarade han också att han på intet sätt ville lägga sig i den svenska diskussionen om Sverige bör gå med i alliansen eller inte.
Samtidigt var det just detta de allra flesta i publiken ville veta. Är det Sverigevännen och förre danske statsministerns ärliga mening att Sverige bör ansöka om medlemskap?
Med en sådan fråga, så tungt hängande i luften, går det till sist inte att undvika att svara på den. Och svaret var ett entydigt ja. Vi är välkomna att ansöka om medlemskap vilken stund som helst.
Men hur kommer det sig att vi själva har så svårt att diskutera ett eventuellt Natomedlemskap för Sverige? För där Fogh Rasmussen säger precis som det är gör vår egen försvarsminister, som också talade vid konferensen, sitt bästa för att slippa säga något om detta.
Karin Enström är moderat och det är väl känt hos svenska folket att Moderaterna är för ett svenskt Natomedlemskap. Trots det håller hon envist fast vid det officiella budskapet att Sverige är alliansfritt men ”solidariskt” med sina grannar, det vill säga att vi lovar att komma till deras hjälp i händelse av en militär kris och räknar med att de hjälper oss på samma sätt, samt att de nuvarande samarbetsformerna duger väl för detta ändamål.
Detta är visserligen den linje som riksdagen har beslutat om, men vetskapen om att Enström tillhör ett parti som egentligen inte alls tror på denna linje gör att hennes ord inte tas på allvar.
”Solidaritetsförklaringen” från 2009 har inte alls samma status som neutralitetspolitiken från kalla kriget hade. Då fanns det partipolitisk enighet. Det gör det inte idag. Solidaritetsförklaringen är en kompromiss över blockgränsen. Men de ministrar som har det yttersta ansvaret för denna politik (moderaterna Reinfeldt, Bildt och Enström) vill egentligen något helt annat.
Det är därför som ett anförande av Natos generalsekreterare blir något av en teaterföreställning. Alla i publiken visste vad Fogh Rasmussen skulle svara.
Det är inte heller svårt att förstå att det bara är som full medlem av en försvarsallians som man kan påräkna dess fulla stöd. Man kan inte få stöd till hundra procent om man inte också är villig att ge stöd till hundra procent. Det är själva definitionen av solidaritet – ömsesidig hjälp.
Men ingen svensk företrädare kan säga detta. Istället måste försvarsministern låtsas som att partnerskap är lika bra som allians, att det är ett fungerande sätt att försvara Sverige. Och i enlighet med samma logik måste hon också säga att det försvar vi har idag – enveckasförsvaret – är fullt tillräckligt. Hon kan inte rimligen tro på det själv, eftersom hon egentligen är för Natomedlemskap, men nu är det så den officiella svenska politiken ser ut, och då måste hon dessvärre hävda att vi efter en veckas strid kan påräkna hjälp av Nato.
Anders Fogh Rasmussen är dock som tur är inte låst av den svenska inrikespolitiken utan kan säga precis som det är. Det som alla vet. Därför skrattar vi. Vi skrattar generat. För vi vet redan hur det verkligen är. Det är bara som medlem i Nato Sverige helt säkert kan påräkna hjälp.