Vårt beroende av internet är både en styrka och en svaghet. Vi lämnar ut information om oss själva och tappar snabbt kontrollen av den. Vem säljer den vidare? Vem köper den? Ett antal forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har idag presenterat aktuell, pågående forskning om säkerhetspolitik i informationssamhället.
Den gemensamma nämnaren för samtliga forskningsområden är användarna och hur nätet/sociala medier används för att förändra (eller kanske i regimers fall: fördärva). Vilken roll spelade bloggare och twittrare i den arabiska våren? Varför blev ITU-mötet i Dubai i december så kontroversiellt och konfliktfyllt? Hur kunde offentliga handlingar från lokala myndigheter i Florida tvinga en rysk dumaledamot att avgå?
Det är lätt att bli paranoid av den outforskade miljö som nätet innebär. Inte helt oväntat drogs också paralleller under seminariet till George Orwell (författare till dystopin 1984). För vi lever i en tid där teknologin ständigt ligger steget före de flesta användare, och det är lätt att känna det som tiden innan man lärde sig cykla eller köra bil: Hur gör man för att bromsa och återfå kontrollen när det går för fort?
Enligt Steven Savage, fil.dr i tillämpad fysik och en av författarna till kapitlet ”Privatliv på Internet – en offentlig fråga” (FOI-rapporten Strategisk utblick 2013), är det omöjligt och kanske inte ens önskvärt att bromsa in. Det viktiga är istället hur man skyddar sitt privatliv i användandet av internet. Eftersom lagstiftningen är långsam och förmodligen aldrig kommer att hinna ikapp utvecklingen krävs det att människor lär sig att i större utsträckning använda nätet med försiktighet.
Det här är en global fråga och både Ryssland och Kina är exempel på länder med stater som gör sitt bästa för att överskugga och censurera de ”problem” som man inte vill ska läcka ut till allmänheten.
Forskning kring detta intresserar och borde också göra det för en bredare läsekrets. Större vetskap om säkerhetspolitiska och samhälleliga utmaningar, svårigheter och möjligheter med nätet är förmodligen viktigare än vi förstår, eftersom framtiden ständigt spelas upp framför ögonen på oss, i våra skärmar.