Igår lanserades boken En hipsters dilemma – försvar för långväga mat av Pierre Desrochers och Hiroko Shimizu, översatt och utgiven på Timbro. Läsningen erbjuder en syn på världen genom en optimists (och förmodligen även; en realists) ögon.
Den pessimistiska undergångsbild som många beskriver vår (miljö)utveckling med får nämligen alternativa förklaringar genom att författarna slår hål på ett antal myter. Närodlad mat behöver inte nödvändigtvis vara det bästa alternativet. Chockerande för många, värdefullt för de flesta. Alternativ till vår verklighetsuppfattning är alltid (mat)nyttigt att skaffa sig och kanske blir det till och med lugnande för den orolige.
Om handelspolitiken för ett land bäst gynnas av frihandel eller protektionism har diskuterats allt sedan Adam Smith. Det är inte nytt i Desrochers och Shimizus bok, men det känns ändå som en fräsch ingång genom den trendiga (?) hipsterns vilja att ”gå tillbaka” till ett äldre levnadssätt där, så att säga, själv ska vara bäste dräng. Författarna vill visa på hur utvecklingen avstannar om man blir alltför protektionistisk och de använder sig av historiska referenser för att skåda in i framtiden och samtidigt förstå samtiden. Detta genom att peka på handelns och människans utveckling; hur vi gått från jordbrukare till jägare till att vi idag har möjlighet att fritt välja och njuta av praktiskt taget hela världens utbud. Men lyckas författarna övertyga den mest övertygade surdegsbakande, närodlande hipstern på Söder att den internationella trädgården kan vara bättre än täppan bakom huset?
Det återstår att se nu när boken går ut i handeln. Men om läsaren har ett öppet sinne för nya perspektiv så har En hipsters dilemma chans att berika debatten och vardagslivet för svenska surdegsbakare och allmänt intresserade. För bättre vetskap om den internationella, globala handeln och utbytet mellan människor berikar.
Shimizu avslutar boken med: ”Det är mitt hopp att ’köp lokalt’ snart kommer att ersättas av en mer önskvärd slogan: ’Köp globalt – planeten är vår trädgård!’”.
För att läsa mer, gå in på www.globavore.org eller här.