”Ska ett statligt ägt bolag hjälpa till att döda människor?” I veckan ställdes frågan ställdes frågan av TV4 Nyheterna till finansdepartementets statssekreterare Erik Thedéen. Bakrunden är att statsägda Rymdbolaget exporterar teknik som används i USA:s drönarprogram.
Intuitivt är svaret på frågan givetvis nej. Men nu handlar det om export av vapen, en produkt som per definition kan leda till att människor förlorar livet.
Svenska staten är djupt involverad i export av krigsmateriel, en export som placerar Sverige i toppen på listan över högst vapenexport per capita. Totalt beräknas den svenska försvarsindustrin, inklusive företag som är direkt knutna till eller beroende av den, omfatta cirka 100 000 arbetstillfällen.
Det finns gott om skäl till att kritisera svensk vapenexport och dess samverkan med staten. Men att lyfta ut teknologin kring drönare som väsensskild och värre än andra typer av vapen är inte ett av dem.
USA:s avändande av drönare är förvisso kontroversiellt, någonting jag själv skrivit om i rapporten ”Drönarkriget – Ett krig som alla andra?”. Studerar man helhetsbilden kring drönarkriget framträder dock bilden av att drönare dödar färre civila än någon annan stridsmetod.
Det är välkommet att TV4 vill granska den svenska vapenexporten. Därmed är det också angeläget att granskningen riktar in sig på rätt frågeställningar.