I samband med Nobelveckan passade en tidigare pristagare på att besöka Stockholm. Det rör sig om Edmund Phelps, som tog emot ekonomipriset 2006. Vid ett fullsatt seminarium ordnat av Institutet för Näringslivsforskning (IFN) den 9 oktober talade han om aktuella utmaningar för väst.
Phelps, som är aktuell med boken Mass Flourishing: How Grassroots Innovation Created Jobs, Challenge, and Change menar att väst blivit framgångsrikt tack vare främjandet av ”moderna värderingar”, såsom individualism och strävan efter självförverkligande. Återtåget av det som Phelps kallar för ”traditionella värderingar” hotar emellertid denna framgång.
Man kan ha invändningar mot Phelps resonemang, under IFN:s seminarium passade flera i publiken på att ta upp sådana. Phelps förblir emellertid en av de tänkare som berör en allt mer påtaglig verklighet: de ständigt ökande utmaningarna för väst.
I höst är det tjugo år sedan en annan framstående tänkare, Samuel L Huntington, publicerade sin omtvistade essä Clash of Civilizations? i tidskriften Foreign Affairs. Artikeln, som senare utvecklades till Boken Clash of Civilizations and the Remaking of World Order, har blivit ett av de mest inflytelserika verken i ämnet internationella relationer.
Trots erkännandet är Huntington starkt ifrågasatt. Hans huvudtes, att de stora internationella utmaningarna efter kalla kriget kommer att bestå av olika kulturers kamp mot varandra, retar fortfarande meningsmotståndare till vansinne.
Huntingtons kritiker har rätt i mycket. Samtidigt har Clash of Civilizations onekligen poänger. Två decennier efter publicering är verket i flera avseenden mer aktuellt än någonsin. Därför kommer tankesmedjan Frivärld senare i höst att ge ut en översatt nyutgåva av 1993 års essä. Mer om detta kommer att dyka upp i magasinet, här på bloggen och på Frivärlds hemsida.