…med anledning av att det franska energibolaget Total tillkännager att de avvaktar med oljeborrning i Arktis. Sverige är ordförandeland i Arktiska rådet som är forumet där de åtta arktiska länderna diskuterar utvecklingen av Arktis.
– Total bedömde att de inte kunde garantera en tillräckligt god respons vid ett eventuellt oljeläckage. Sverige har länge uppmuntrat en ansvarsfull utveckling av Arktis. Är Total ett exempel på en lyckad svensk strategi?
– Även om Totals beslut förmodligen inte fattades med hänsyn till Sveriges Arktisstrategi kan det vara ett exempel på att de krav kuststaterna ställer på oljebolags beredskap för eventuella oljeutsläpp är omfattande. Det är i så fall bra.
– Finns det fördelar med privat företagande i Arktis?
– Privat företagande är en central drivkraft för vår samhällsutveckling. Det gäller likaväl i Arktis som i resten av världen. En huvuddel av de arbetstillfällen och skatteinkomster som samhällena i Arktis behöver kommer att komma från privata bolag. Det är viktigt att företagen känner till villkoren och ansvaret som följer av att vara verksam i den känsliga arktiska miljön.
– Till skillnad från Total har holländska Shell förklarat att de, trots upprepade misslyckanden, fortsätter sina försök att borra efter olja i Arktis. Vad innebär detta?
– Tillstånden för Shells aktiviteter utanför Alaska faller under amerikansk lagstiftning. I USA följer experter och politiker denna utveckling mycket noga.
Under Sveriges ordförandeskap i Arktiska rådet utvecklas standards för förebyggande av oljeutsläpp och även ett internationellt avtal om samarbete mellan stater vid eventuella oljeutsläpp. Ingen i Arktis vill se ett liknande scenario som oljeolyckan i Mexikanska golfen.
– Arktiska rådet har 8 medlemstater och en handfull observatörer, både statliga och ickestatliga. Finns det anledning att också (officiellt) involvera privata företag i arktisk politik?
– Utvecklingen som sker i Arktis i dag drivs till stor del av privata företag. Vi arbetar därför såsom ordförande med att skapa en dialog mellan stater och företag.
– Sverige har ungefär ett år kvar som ordförandeland i Arktiska rådet. Ni har som ambition att få till stånd ett regelverk för energiutvinning av Arktis. Kommer vi se ett sådant innan Sverige lämnar över ordförandeskapet till Kanada?
– Jag tror det. Vårt arbete med att utveckla rekommendationer om beredskap inför och förebyggande av eventuella oljeutsläpp samt med att utveckla ett instrument för att säkra de arktiska staternas samordning vid dylika händelser har utvecklats väl.