Idag, den 29 maj, är det veterandagen och bland de deltagande under firandet i Stockholm finns försvarsminister Karin Enström, ÖB Sverker Göranson och flera andra myndighetschefer. Försvarsmakten uppmanar på sin hemsida allmänheten att komma och fira Sveriges veteraner. Utmaningen är att få firandet att nå hela landet.
Det behövs mycket riktigt ett öppet firande så att fler kan få inblick och information. I en ny undersökning genomförd av Johanne Hildebrandt för Kungliga Krigsvetenskapsakademien, i samarbete med Frivärld, visar det sig att allmänheten har liten kunskap om vad soldaterna gör i Sverige och om insatsen i Afghanistan. Johanne Hildebrandt skriver om undersökningen att:
95 procent av de 400 tillfrågade soldaterna anser att kunskapen hos allmänheten är låg eller obefintlig när det gäller förståelse för vad soldatyrket innebär. 94 procent anser att kunskapen är låg eller obefintlig när det gäller insatsen i Afghanistan.
Allmänheten håller med. När 600 svenskar tillfrågades svarade 67 procent svarade att de har liten kunskap om vad soldater gör i Sverige, och 70 procent svarade att de hade liten kunskap om insatsen i Afghanistan.
Som Hildebrandt också påpekar fallerar ofta kommunikationen mellan politiker, Försvarsmakten och allmänheten. Tidigare i vår skrev tre kadetter ett öppet brev till försvarsministern genom Frivärld Magasin, de fick strax därefter svar och löfte om att de skulle bli besökta. Nu har Enström genomfört besöket, vilket är bra. Men det behövs mer insatser där kontakten mellan försvaret, politiken och samhället blir tydligare.
Försvaret är till största del bestående av sin personal. Vår personal. Precis som den senaste debatten pekat på så pågår stora förändringar och omställningar av vårt försvar. Rekryteringen av soldater efter att det gamla värnpliktssystemet frångicks 1 juli 2010 innebär en mental förändring för hela Försvarsmakten. Det kan vara svårt att redan nu se hur det kommer att utvecklas. Men ett är ändå säkert: Den mentala förändring som pågår hos Försvarsmakten är också en mental förändring för hela samhället. I den processen behöver politiker tillsammans med Försvarsmakten gå ut med information som delger och inkluderar den breda allmänheten så att försvaret inte ses som ett särintresse, utan något för alla. En del utav det är att vi idag firar hela samhällets veteraner.