DEBATT Vårt försvar är inte en isolerad ö vid sidan om övriga samhället. Det krävs andra åtgärder för att attrahera unga och nya grupper till ett jobb inom Försvarsmakten och då är det centralt att den civila karriären går hand i hand med den militära, skriver Johan Forssell (M).
Försvaret befinner sig nu på den öppna arbetsmarknaden och ska konkurrera om arbetskraften med andra arbetsgivare. Större samverkan mellan försvaret, arbetsmarknadens parter, utbildningsväsendet och civila organisationer är avgörande för att fler ska se soldatanställningen som ett framtidsyrke.
Många talar om försvaret men få lyfter dess viktigaste framtida utmaning. Att bli en attraktiv arbetsgivare som förmår att attrahera rätt kompetens. I klartext måste inte bara tillräckliga antal killar och tjejer ta på sig uniformen. Vi måste också få personer med rätt kompetens, bakgrund och erfarenheter att göra det.
De förändringar som nu sker är de mest omfattande sedan den allmänna värnpliktens införande. Att göra den vilande till förmån för frivillig rekrytering, är en omställning som kommer att prägla Försvarsmakten under lång tid framöver. Glädjande nog finns ett stort intresse bland killar och tjejer för att bli en del av försvarets framtid. Men för att det intresset ska bli varaktigt över tid, återstår flera pusselbitar som måste falla på plats.
Huvuddelen av de soldater och sjömän som nu anställs inom försvaret kommer att vara tidvis tjänstgörande. Det innebär att en civil karriär måste kunna gå hand i hand med en militär karriär. Systemet ställer krav på att kunna erbjuda ett bra helhetspaket till den som tar anställning.
I grunden handlar attraktivitet om att det måste gå att göra karriär som soldat eller sjöman. Oavsett om man efter fullgjort kontrakt väljer att stanna kvar i det militära eller söka sig till den civila arbetsmarknaden. En viktig pusselbit kommer vara att bygga broar mellan försvaret och arbetsmarknadens parter, utbildningsväsendet och civila organisationer. Här inryms en mängd frågor, till exempel vilket stöd i form av diplom, karriärcoachning och intyg soldaten kan räkna med från försvaret för att gå vidare i karriären.
Samtidigt krävs idag andra och nya åtgärder för att attrahera unga men även nya grupper som tidigare inte känt sig tilltalade av myndigheten. En viktig slutsats från omvärlden är att synas mer i samhället. Försvarsmaktens nyligen genomförda veterandag på Djurgården, var också i det sammanhanget en positiv händelse. Allmänheten fick under dagen inte bara delta i firandet av våra veteraner, utan erbjöds också information om soldatyrket och vad det innebär.
Försvaret är inte en isolerad ö vid sidan av övriga samhället. Tvärtom är försvarsreformen i grunden en samhällsreform där större samverkan mellan flera aktörer är avgörande för att göra reformen långsiktigt framgångsrik.