DEBATT Det är problematiskt att det finns få kvinnor jämfört med män i bolagsstyrelser, skriver Margareta Cederfelt (M), men ställer sig kritisk till att en tvingande lagstiftning skulle vara lösningen. Istället borde det komma från annat håll.
Ett rikt näringsliv förutsätter att allas kunskap och kompetens tas tillvara. Kvinnors representation i bolagsstyrelser är idag lägre än mäns, vilket är problematiskt. EU-kommissionen har därför presenterat ett förslag om könsmässig kvotering i bolagsstyrelser för att komma till rätta med den låga andelen kvinnor.
Alliansen delar naturligtvis ambitionen att öka kvinnors delaktighet i bolagsstyrelser, men vi ställer oss kritiska till att en tvingande lagstiftning ska göra jobbet åt oss. Det riskerar snarare att kvinnors kompetens kan komma att ifrågasättas i samband med utnämningen till höga poster.
I december debatterade riksdagen EU-kommissionens förslag om nya regler för könskvotering för styrelseledamöter i börsnoterade företag. Förslaget innehåller ett övergripande mål om att minst 40 procent att styrelseledamöterna ska vara kvinnor senast år 2020. För statliga bolag ska målet vara uppfyllt senast 2018.
Under debatten i riksdagen underströks att EU-förslaget inte är anpassat till de svenska normerna för hur bolagsstyrelser utses. I Sverige utses styrelsen av ägarna på bolagsstämman. Uppdraget bottnar i vid mening i ett förtroende för den enskilda ledamoten. I Sverige kan ägarna utan förbehåll avsätta styrelsen. Uppdraget är således ingen anställning i arbetsrättslig mening, något som skiljer svenska principer från bolagsordningen i vissa andra EU-länder.
Detta innebär i praktiken att EU-kommissionens förslag om att kvotering bygger på ett arbetsrättsligt synsätt – något som inte är förenligt med den svenska ordningen. Det ligger därför inte på EU:s bord att lagstifta om företagsinterna frågor. Vi bör i detta läge värna vårt självbestämmande.
Vi kan göra skillnad utan tvingande lagstiftning. Om vi tittar på statligt ägda bolag så kan vi se att staten sedan flera år tillbaka har en nästan helt jämn könsfördelning i sina helägda bolag. 49 procent är kvinnor och 51 procent är män. Moderata statsråd i regeringen är dessutom i majoritet, vilket visar att vi kan åstadkomma stora förändringar utan tvång och ingrepp i äganderätten. En tillåtande attityd inför kvinnors framgång och lika möjligheter är det som lägger grunden för ett jämställt samhälle.
Vi eftersträvar lösningar som från grunden kan stärka den kvinnliga representationen på ledande poster. Alliansen har till exempel satsat 100 miljoner kronor om året sedan 2007 på att främja kvinnors företagande, något som också fått avspeglingar i näringslivet.
Attitydförändringar och kompetens är det som spelar roll. Vi fortsätter att arbeta aktivt för att uppnå ökad kvinnorepresentation i styrelser – utan kvotering.