Idag skriver tidningen Riksdag & Departement att försvarsutgifterna kan komma att fördubblas om Sverige går i med i Nato. Stämmer detta?
Nej, knappast. Som framgår av den statistik som R&D självt lyfter fram, som i sin tur kommer från FOI, framgår att Sverige kommer att kunna ligga kvar på den nuvarande nivån. Norge och Danmark lägger inte mycket mer på sitt försvar än vad Sverige gör, om man ser till utgifternas andel av BNP.
Natoländerna har en överenskommelse om att varje medlem ska lägga 2 % av BNP på försvaret, men få medlemsländer gör det. Idag ligger de svenska försvarsutgifterna på ca 1,2 %. Något krav från övriga Natoländer att Sverige omedelbart måste komma upp i 2 % kommer inte att komma.
Det är glädjande att R&D hjälper till i folkbildningen omkring vad ett Natomedlemskap skulle komma att innebära för Sverige. Men upplysningen bör vara saklig. Det mest sannolika vid ett svenskt inträde är att försvarsutgifterna kommer att ligga på samma nivå som nu.
Därmed inte sagt att nivån på de svenska försvarsutgifterna är lagom idag. Men det är en helt annan historia som inte har med Nato att göra.
Därtill bör man påminna sig om att Sverige under den glorifierade neutralitetsepoken, 1945–1991, la omkring 3–4 % av BNP per år. Om ett land ska vara alliansfritt och samtidigt ha ett trovärdigt försvar krävs det att landet har ett mycket väl rustat försvar. Alliansfrihet är inte ett sätt att spara pengar på.
Att Sverige idag är alliansfritt och lägger lite pengar på sitt försvar är en anomali. Det är resultatet av att vi är påväg att skaffa oss ett ”Natoförsvar”, dvs. en försvarsmakt som ska försvara Sverige tillsammans med andra länder, trots att vi inte är med i alliansen. Vilket i sin tur är ett resultat av den svenska ”solidaritetsförklaringen” där vi utlovar hjälp till våra grannar i händelse av en militär kris och förväntar också oss att få hjälp.
Som bekant är det emellertid bara vår egen riksdag och regering som menar att denna säkerhetspolitiska linje kommer att funka. Natos generalsekreterare har varit mycket tydlig med att Sverige inte kan påräkna hjälp om vi inte är med i alliansen. Några praktiska förberedelser för hur Sverige ska kunna ta emot hjälp finns inte heller.