Nelson Mandela har avlidit. Sent på torsdagskvällen kom det besked som vi alla förstått skulle komma. Likväl är förlusten tung att bära. Mandela var en av vår tids största ledare och det demokratiska Sydafrikas första president. Han blev 95 år.
Det är svårt att överskatta Nelson Mandelas betydelse för Sydafrika, för hela den afrikanska kontinenten och för världen i övrigt.
Historiker och statsvetare frågar sig ofta om den enskilde individens ställningstaganden har betydelse. När vi studerar politiska maktkamper kan det ibland framstå som att historiens krafter spelar sitt eget spel med oss människor som marionetter.
Mandela motbevisar den tesen. I 27 år satt han i fängelse. Mellan 1963 och 1990. När han släpptes ut var det på den dåvarande apartheidregimens eget bevåg, som förstod att dess dagar var räknade.
Mandela var den obestridde ledaren för ANC. I hans hand låg makten att kräva hämnd. Han kunde ha beordrat sina efterföljare att göra revolt. Han kunde ha försökt ta makten själv. Gjort sig till diktator. Han kunde ha kastat ut landet i ett blodigt inbördeskrig. Så har många ledare i hans position gjort tidigare.
Men Mandela valde fredens väg. Efter att ha suttit orättfärdigt fängslad i nästan tre decennier begärde han endast frihet och demokrati för sitt folk.
Därmed ledde han in Sydafrika på försoningens väg. En demokrati kunde skapas där den vita gruppen som fruktat den svarta majoriteten kunde känna sig trygg. På så vis gick Sydafrika från att ha varit den statliga rasismens sista fäste till att bli kontinentens ledande demokrati.
Nu har denne ledare gått ur tiden. Han kommer att minnas som en av de största i vår tid. Apartheidregimen upprätthöll sitt välde mellan 1948 och 1994, men tiden dessförinnan präglades också av åtskillnad mellan raserna. Kampen för frihet var lång men kröntes med seger under Nelson Mandelas ledning.