DEBATT 1983 fick Lech Wałęsa ta emot Nobels fredspris och han ledde Solidaritet fram till 1990. Han är fortfarande aktiv som politiker och bor kvar i Gdańsk. Marta Obminska (M) har besökt sitt gamla hemland och träffat fackföreningsledaren som vågade trotsa Sovjetunionen.
Den 1 september 1939 anfölls Polen av Tyskland och den 17 september anföll även Sovjetunionen. Länderna delade Polen mellan sig. Efter det tyska nederlaget i andra världskriget förvandlades landet till en sovjetisk lydstat.
Sovjetunionen lyckades dock aldrig ta total full kontroll över landet. Uppror mot den sovjetstödda regeringsmakten skedde både 1956 och 1968. Vid det senare tillfället, som kallas Marsupproret, lade regimen skulden på landets judar. 20 000 judar tvingades lämna landet. Tiden från 1970 och fram till kommunismens sammanbrott kom att karakteriseras av återkommande strejker och protester mot regeringen, dess ekonomiska politik och dess kränkningar av de mänskliga rättigheterna.
Den fria fackföreningen Solidaritet (på polska: Solidarność) bildades år 1980 av bland andra Lech Wałęsa och kom att organisera motståndet mot kommunismen. Lech Wałęsa var utbildad elektriker och arbetade vid varvet i Gdańsk. Solidaritet var under ett års tid framgångsrikt i sina förhandlingar med den polska regeringen. Förhandlingarna avbröts tvärt vid den så kallade Luciakuppen i december 1981, då general Wojciech Jaruzelski tog över makten. Undantagstillstånd infördes. Solidaritet förbjöds och de flesta av rörelsens ledare greps. Lech Wałęsa satt i husarrest i ett knappt år. När Solidaritet var som störst var antalet medlemmar 10 miljoner.
1983 fick Lech Wałęsa ta emot Nobels fredspris och han ledde Solidaritet fram till 1990. Den 29 december 1989 upplöstes Folkrepubliken Polen och en demokratisk stat utropades. Året efter återinfördes till sist ett flerpartisystem med fullvärdiga mänskliga rättigheter. Polen var åter ett fritt land. Solidaritets framgångar inspirerade oppositionsrörelser i andra länder som var under sovjetisk kontroll. Lech Wałęsa var Polens president från den 22 december 1990 till den 22 december 1995.
Jag är nyligen hemkommen från en konferens med EPP (European People’s Party) Young Members Network som ägde rum i Sopot och Gdansk i Polen – just det område som jag och min familj flydde ifrån som oppositionella. Under konferensen träffade jag Lech Wałęsa samt besökte varvet i Gdańsk och Europeiska Solidaritetscentrumet. Under en av kvällarna tog några av mina kollegor från den polska Sejmen och Medborgarplattformen med mig på premiären av filmen om Lech Wałęsa (Wałęsa, Człowiek z nadziei).
Vem är då Lech Wałęsa idag? Han tog emot oss på sitt kontor i Gamla stan i Gdańsk. Han berättade om Solidaritets kamp mot kommunismen och analyserade dagens läge i världspolitiken. Han talade om den tudelade världen – den kapitalistiska och den kommunistiska. Polen blev påtvingat kommunismen.
Wałęsa berättade att polackerna under sin långa historia har kontrollerat Moskva men också inte ens funnits som land i över 120 år. Han skildrade även hur han förhandlade framgångsrikt med Rysslands president Boris Jeltsin för att få bort de ryska trupperna från Polen.
Lech Wałęsa underströk att dagens Europa behöver Solidaritet och att skillnaderna i standard behöver jämnas ut. Han redogjorde för sina demokratikriterier, som går att applicera på alla länder. Finns det en konstitution som omfattar alla medborgare? Använder sig medborgarna av dessa rättigheter, såsom att rösta eller kandidera i val? Är människorna rika nog att i praktiken bli politiker och presidenter (eller behövs det en rejäl privat valkassa)? Han kallade sig för den siste revolutionären och är fortfarande mycket engagerad för de mänskliga rättigheterna. Nu talade han främst om den fruktansvärda situationen i Syrien.
Resan tillbaka till mina rötter var på många sätt fantastisk, men även känslomässig. Tänk vad människorna i mitt andra hemland har fått lida för att de ville leva i ett fritt och demokratiskt land. Dessutom är kunskapen om vår närtidshistoria och kommunismens brott mot mänskligheten generellt sett oroväckande låg i Sverige. Enligt en Demoskopundersökning från år 2007 hade 90 procent av ungdomarna inte hört talas om de sovjetiska koncentrationslägren Gulag.
Låt oss inte glömma kommunismens, och nazismens, brott mot mänskligheten och Lech Wałęsas och Solidaritets kamp för ett fritt och demokratiskt Polen.