”Inför presidentvalet 2008, gjorde ryska statsstyrda medier ingen hemlighet av sin ovilja mot John McCain. Men den här gången har Kremls propagandister varit mer återhållsamma mot den republikanske kandidaten, trots att Romney förklarat att han betraktar Ryssland som USA:s främsta geopolitiska fiende.
I själva verket hade de varit glada om Romney vunnit. Det hade spelat den ryska inrikespolitiken i händerna. En motståndare till Ryssland i Vita huset skulle ge de konservativa elementen av Rysslands styrande elit ny energi och motivera en mer antiamerikansk agenda. Eftersom den ryskortodoxa kyrkan spelar en allt större roll för den agendan, är det möjligt att ryska auktoriteter skulle ha försökt använda Romneys mormonism som bevis för en försåtlig plan mot Ryssland.”
Georgy Bovt, The Moscow Times, Ryssland
”Den Barack Obama som vann valet idag har ingenting gemensamt med mannen som elektrifierade den amerikanska politiken för fyra år sedan. De stora förhoppningar om förändring, symboliserade av ’Ja vi kan!’ förra valet, har ersatts av djupa suckar och tvivel. För att verkligen förändra behövs mer än tomma ord.”
Pierre Rousselin, Le Figaro, Frankrike
”Harold Davies grät inte den här gången. För fyra år sedan, när jag följde med honom till vallokalen, vällde tårar fram i hans ögon när han beskrev hur det kändes att rösta fram en afro-amerikansk kandidat. Men i år tog besöket i vallokalen honom bara tio minuter, sedan åkte han hem till sin bror för att dricka te. Du kan bara välja den första svarta presidenten en gång. Den som använder 2008 års eufori som ett slagträ mot Obama i dag, förstår inte vad det var som hände då.”
Gary Younge, Mail and Guardian, Sydafrika
”Mitt Romneys försök att bli president misslyckades eftersom väljarna såg igenom honom –som kandidat var mannen en politisk kameleont. Förra veckan en vippa, igår, en tillbakablick, i dag, en reträtt, och imorgon en dementi av vad han sagt förra veckan eller förra året.”
Peter Hartcher, Sydney Morning Herald, Australien
“Många av Berlins politiker drog en lättnadens suck när det stod klart att Obama besegrade Romney. Anledningen är enkel: den republikanske kandidaten betraktades av den tyska regeringens som en gåta vad gäller utrikespolitiken, medan Obamas ståndpunkter – även om han hittills inte slagit världen med häpnad i utrikesfrågorna – är välbekanta. ”
Severin Weiland, Der Spiegel, Tyskland
”För mig fans det ingen tvekan om att den man som valdes den sjätte november, trots att han till en början kommer att vara tvungen att prioritera Amerikas dåliga ekonomi, måste kunna övertyga det internationella samfundet att USA bryr sig. Att USA bryr sig om att hjälpa stora grupper människor ur fattigdom, till ett tryggt och rikt liv. Jag upplevde aldrig att Romney var rätt man för den uppgiften. Men Obama är – i sina tankar, sin utrikespolitik och i sitt temperament – en sådan man. Han har sin bakgrund i den större världen – Tredje Världen – som existerar bortom den krympande amerikanska elitens horisonter. ”
Pranay Gupte, The Hindu, Indien
”Oavsett vem som vann valet, skulle banden mellan USA och den judiska staten förblivit starka. De två länderna har för mycket gemensamt och för mycket att tjäna på sin speciella relation för att tillåta småaktiga partiskiljaktigheter att driva in en kil emellan sig.”
Jerusalem Post, Israel
”Förtal av Kina och utmålande av landet som en global syndabock är i allt väsentligt kampanjtrick. När valkampanjen är slut är det dags för segraren att tona ned sin Kinakritiska retorik och inta en mer rationell hållning.”
People’s Daily, Kina