SAUDIAFFÄREN Sveriges Radios avslöjande om att FOI och MUST tillsammans köpt hemliga underrättelser av en rysk expert för att kunna bistå Saudiarabien med att bygga en vapenfabrik väcker frågetecken om vad regeringen egentligen visste, skriver Stefan Olsson. Att FOI skulle ha agerat utan vare sig försvars- eller utrikesdepartementets goda minne är osannolikt.
I torsdags förra veckan publicerade SR Ekot nya uppgifter om Saudiaffären. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI och militära underrättelsetjänsten, MUST, skulle tillsammans ha köpt information av en rysk expert. Informationen skulle ha varit nödvändig att inhämta för att FOI skulle kunna hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik.
När nu ännu fler detaljer om affären börjar komma ut finns det anledning att ånyo fråga sig vad regeringen kan ha känt till.
Förre försvarsministern Sten Tolgfors menade i samband med de första avslöjandena att hela affären var ett påhitt av FOI, och att allt försvarsdepartementet hade gjort var att försöka lägga locket på så snabbt som möjligt. Generaldirektören för FOI, Jan-Olof Lind, protesterade inte mot den beskrivningen utan polisanmälde istället sin myndighet. Som tack för sin lojalitet belönades sedan Lind med ett nytt sexårsförordnande som generaldirektör.
Därmed skulle regeringen ha kunnat komma undan. De nya uppgifterna är dock så pass märkliga att det finns anledning för Ekot att gräva vidare. Allt talar för att det finns mer att avslöja och att regeringen, eller åtminstone ansvariga tjänstemän på försvars- och utrikesdepartementen, vet mer än vad de hittills har sagt.
Som före detta anställd på FOI är det två skäl som gör att jag har svårt för att tro att hela historien skulle ha kokats ihop på denna myndighet.
FOI är en myndighet som till största delen består av civilingenjörer vars intresse är naturvetenskaplig forskning. FOI har blivit världsledande när det gäller sprängämneskunskap, men att dessa forskare skulle ligga bakom ett bulvanföretag för att få det stora nöjet att hjälpa Saudiarabien att bygga en vapenfabrik är en skrattretande tanke. FOI samlar visserligen en stor del av Sveriges skarpaste hjärnor, men intresset att göra kommers av expertkunskaperna är obefintligt.
Idén att FOI ska bistå Saudiarabien kommer någon annanstans ifrån, och eftersom FOI bara tar order från regeringen är det mer eller mindre självklart att hela affären har sitt ursprung någonstans i regeringskansliet.
Därtill vet jag av egen erfarenhet att FOI aldrig skulle ha släppts ut på äventyr i Saudarabien utan tillstånd av såväl försvars- som utrikesdepartementet. Revirhävdandet inom regeringskansliet är, för att citera en gammal FOI-anställd med flera decenniers erfarenhet, ”långt gånget och skickligt drivet”.
Det är därför som jag med övertygelse kan hävda att även utrikesdepartementet har varit informerad om allt. FOI är en myndighet under Försvarsdepartementet och UD skulle aldrig någonsin stillatigande acceptera att försvarsdepartementet via sin ingenjörsmyndighet skulle bedriva utrikespolitik på egen hand. Det hade tagit hus i helsicke.
Teorin att FOI:s ingenjörer, som man med säkerhet kan säga helst av allt skulle vilja ägna all sin arbetstid åt sina laborationer och beräkningar, själva skulle ha åkt till Saudiarabien utan att ha informerat vare sig försvars- eller utrikesdepartementet, och kommit undan med det fram tills nu, faller på sin egen orimlighet.
En betydligt rimligare teori är denna: Regeringen har till uppgift att främja svensk export. Saudarabien är en viktig kund, inte i första hand för vapen, utan för många typer av varor: ”verkstadsprodukter som telekomutrustning, maskiner, utrustning för eldistribution och fordon, papper och papp, medicinska och farmaceutiska produkter, järnmalm och virke”, enligt svenska ambassaden i Riyadh. Alla stora kända svenska företag är representerade i landet: ABB, Volvo Lastvagnar, IKEA, Tetra Pak osv.
Saudiarabien frågar om landet kan få utnyttja Sveriges världsledande kompetens när det gäller ammunition. Sverige säger ja för att få andra viktiga affärsuppgörelser i hand. Därefter beordrar regeringen FOI att åka till Saudiarabien för att leverera det som länderna har kommit överens om.
Så var bör då Ekots grävande fortsätta? Mitt tips är UD. Det är framför allt UD som är angeläget om att hålla de goda handelsrelationerna uppe. Jag kan inte tro något annat än att ambassaden i Riyadh varit med att hjälpa FOI att göra sina rekognosceringsresor. Allt annat förefaller osannolikt.