Återigen jagar den svenska försvarsmakten inkräktare i Stockholms skärgård. I skrivande stund kallar man det för ”undervattensverksamhet”. Vi vet inte om det är en ubåt eller inte och inte heller vilken den främmande makten är. En inte allt för vågad gissning är dock att det är Ryssland.
Frivärld har under de senaste åren arbetat med att höja kunskapsnivån i samhället om försvars- och säkerhetspolitiska frågor. Härnedan presenteras därför ett urval av våra publikationer. Det är hög tid för svenska folket att uppdatera sina kunskaper om vad det egentligen är som händer.
Podcast: ”Finns det något militärt hot mot Sverige? Lärdomar från krisen i Ukraina”. Johan Wiktorin och Stefan Olsson samtalar om Sveriges förmåga att hantera en militär kris i Östersjön. Wiktorins bok ”Korridoren till Kaliningrad” uppmärksammas.
Video: ”Russia as a Regional Actor Post the Ukraine Crisis”. Medverkande: Edward Lucas, Vladimir Kara-Murza, Gudrun Persson och Karin Svanborg Sjövall. Anförande av Edward Lucas och panelsamtal om Rysslands nya aggressiva agerande.
Rapport: ”Försvarspolitikens kollaps under 00-talet” av Carl Bergqvist, skapare av försvarsbloggen ”Wiseman’s Wisdoms”. Rapporten sammanfattar hur det svenska försvaret avvecklades trots indikationer på att utvecklingen i Ryssland gick åt fel håll.
Böcker:
”Kalla kriget 2.0” av Mats Johansson, ordförande i Frivärld. Boken sammanfattar hur Ryssland har utvecklats i auktoritär riktning med udden riktad mot det demokratiska Europa.
”Tid för stärkt försvar: Nato väntar på Sverige”. Korta texter om aktuell försvarspolitik. Författare är Artijs Pabriks, försvarsminister i Lettland, Pauli Järvenpää, finländsk ambassadör och Karlis Neretnieks, generalmajor em.
”Ukraina väcker opinionen: Nytt säkerhetsläge i Norden”. Debattskrift om det aktuella säkerhetspolitiska läget. Medverkande författare är: Jaako Iloniemi, ambassadör, Pauli Järvenpää, ambassadör, Edward Lucas, redaktör i The Economist, Stefan Olsson chef för tankesmedjan Frivärld, Jacob Ljungman, student i statsvetenskap.