FN I mitten av oktober röstades Saudiarabien in i FN:s säkerhetsråd efter en sluten votering. Åtminstone elva medlemmar i EU ställde sig positiva till att landet tillåts vara delaktigt i internationella beslut om fred och säkerhet. Frågan är hur Sverige röstade? Rebecca Hjelm ringde upp UD och möttes av tystnad.
Den 17 oktober vann, för första gången, Saudiarabien en plats i FN:s säkerhetsråd. Det var genom omröstning i FN:s generalförsamling som 193 medlemsstater kunde välja att lägga sin röst för eller emot att den saudiska regimen skulle ta plats i säkerhetsrådet. Med 176 ja-röster var saken avgjord. Då omröstningen var sluten är det inte känt vilka länder som stöttade den saudiska kandidaturen. Klart är i alla fall att 176 röster innebär att åtminstone elva av 28 EU-länder var med.
Kan Sverige ha varit ett av de elva länderna?
På UD tycks man vara ovillig att prata om saken. Den som försöker få ett svar på Sveriges roll i omröstningen får finna sig i att bli bollad mellan olika tjänstemän. Slutligen ställer Karin Nylund, redaktör på UD:s presstjänst, upp på att bli intervjuad. Men inte heller hon har några svar att ge:
– Ja, Saudiarabien har blivit inröstat i säkerhetsrådet men jag kan tyvärr inte berätta hur Sverige röstade i den frågan. Sån är vår princip. Det är helt enkelt hemligt.
Karin Nylund undviker att svara på ifall det svenska folket borde ha rätt till insyn i internationella omröstningar där Sverige deltar. UD:s policy tillåter ingen inblick. Enligt henne är logiken solklar:
– Vår hållning är att vi inte berättar hur Sverige röstar i hemliga omröstningar. I sådana fallskulle ju den hemliga omröstningen inte vara hemlig längre.
Hon antyder dock att UD:s tystnad framförallt bygger på en ovilja att försvåra för FN:s andra medlemsstater:
– Om vi berättade var Sverige står i hemliga omröstningar så skulle det skapa en konstig situation för de andra länderna i rådet.
Fem av säkerhetsrådets 15 platser är vikta för de permanenta medlemmarna. Av de övriga tio byts fem ut vart tredje år. I år fick Azerbajdzjan, Guatemala, Marocko, Pakistan och Togo flytta på sig till förmån för Saudiarabien, Tchad, Chile, Nigeria och Litauen. Nyheten att Saudiarabien vunnit en plats möttes av stark kritik från människorättsgrupper som menar att landet står för just de kränkningar av mänskliga rättigheter som säkerhetsrådet är tänkt att försvara.
Valet av Saudiarabien kritiserades även för att gå stick i stäv med FN:s antiterrorarbete. 2009 avslöjade Wikileaks och The Guardian att medborgare i Saudiarabien är de största finansiärerna av global terrorverksamhet. Ledande terroristnätverk som al-Qaida har sin viktigaste inkomstkälla i just Saudiarabien. Rapporter visar att ledningen i Riyadh varit motvilliga till att lösa detta problem.
Dagen efter att FN meddelade att Saudiarabien stod som omröstningens vinnare meddelade landet – till omvärlden och sina egna diplomaters förvåning – att de hade för avsikt att tacka nej till platsen. Anledningen sades vara skepsis mot säkerhetsrådets möjligheter att ta i med hårdhandskarna mot Iran och Syrien, två av Saudiarabiens ärkefiender. Faktum kvarstår dock att minst en tredjedel av EU:s länder anser det saudiska styret vara en lämplig beslutsfattare i några av världens högst prioriterade frågor.
På frågan om UD anser det vara problematiskt att detta land röstats in i säkerhetsrådet, oavsett om Sverige möjliggjort detta eller inte, svarar Karin Nylund att det är en alldeles för politisk fråga för henne som tjänsteman att svara på
– Ring och fråga Carl Bildt istället.