SLUTREPLIK I en replik ger Oscar Jonsson sin syn på min artikel från 9/4. Där argumenterar jag för att jag inte tror att Ryssland upprustar i syfte att angripa Sverige, att vi bör fortsätta vårt samarbete med Nato, men också fortsatt stå alliansfria, skriver Désirée Pethrus (KD).
Jonsson menar att mina argument i artikeln om Ryssland faller. Särskilt då Ryssland visar allt mindre intresse för demokrati och rättsstatssamhälle. Det är förvisso sant, men har ju också gällt under lång tid. Trots det har vi inte varit i krig på över 200 år med Ryssland. Men Jonsson anser att Rysslands stora upprustning hotar Sverige.
Tittar vi på lite siffror så lägger USA (med cirka 314 miljoner invånare) 682 miljarder dollar på försvarsbudgeten. Ryssland, med ungefär 140 miljoner invånare, lägger 91 miljarder dollar. Ryssland kommer att rusta mer, ju mer de anser Nato hota dem och närma sig deras territorier. Vad Jonsson anser att Ryssland har för motiv för att angripa Sverige, är fortfarande höljt i dunkel.
Vidare anser Jonsson att Sverige inte kan lita till EU-ländernas ingripande, i det fall Sverige blir angripet. Och det finns förvisso inga garantier, även om det finns en solidaritetsklausul i Lissabonfördraget. Men jag tror Jonsson vet att inte heller Nato ger garantier, trots medlemskap. Alla Natoländer måste samfällt ställa sig bakom ett beslut för att komma till Sveriges undsättning.
Att Nato säkert vill ha med Sverige som stabil partner i Europa, när USA drar sig ur Europa mot Asien, är förståeligt. Sverige har en stark ekonomi, en viktig försvarsindustri och visar prov på stor kompetens i de Natoledda insatser vi deltar i. Men är medlemskap rätt väg att gå?
Frågan är nämligen hur vi bäst bygger säkerhet. Vi ska inte vara naiva när det gäller Ryssland, men vi kan inte se oss som offer. Vi är med och formar framtiden. Om vi ska välja att rusta upp och skapa ökad konflikt med Ryssland, eller försöka hitta vägar som minskar konfliktytorna genom dialog och handel. Om Sverige och Finland går med i Nato, kommer det att uppfattas som en handling som skapar ökad oro i Ryssland, och därmed också ökad destabilisering i vårt närområde.
Jonsson vill att Sverige både ska gå med i Nato och öka försvarsbudgeten. Det, som enda väg till säkerhet, ställer jag mig tveksam till. Vi ska ha ett territorialförsvar, men vi kommer att behöva lägga resurser på att rusta oss. Vi behöver ny teknik och okonventionella metoder för att kunna försvara Sveriges medborgare mot nya hot som exempelvis cyber- och terroristbrott. Konventionella vapen löser inte våra problem.