…om hur centrala utrikespolitiska frågor diskuteras i USA efter presidentvalet.
Mali: Närmare två tredjedelar av Mali styrs av militanta islamister. Norra Mali har med Hillary Clintons ord blivit en ”safe haven” för terrorister som hotar säkerheten i hela Västafrika. Frågan om internationellt militärt ingripande ligger på bordet. Hur förs diskussionen i USA om Mali?
De militanta islamisternas fäste i norra Mali oroar USA. Utrikesminister Clinton var ju på besök i Algeriet för att söka stöd för en internationell insats som ska bryta upp terrorfästet och tvinga islamisterna ut ur landet. Planen är att styrkor från Nigeria och andra afrikanska länder ska backas upp av USA (men även Frankrike) och få hjälp med utbildning, logistik och underrättelse information. Problemet är ju bland annat att islamisterna, i så fall, skulle pressas in på Algerisk mark istället. Men USA, som arbetat med landets armé mot al-Qaidas krigare tycks vilja se ett val först för att stärka den politiska makten.
Västsahara: Västsahara är också en del av säkerhetskomplexet i Västafrika. Experter menar att problemen som nu ses i norra Mali är på väg att spridas till Västsahara. Al-Qaida in the Islamic Maghreb håller redan på att etablera sig i Västsahara. Diskuteras problemen i Västsahara i samband med Mali?
Ja, oron gäller hela området och risken att terrorn och kriminaliteten stegras eftersom extremismen stegras i Sahel-regionen.
Syrien: Inbördeskriget i Syrien fortsätter utan tillstymmelse till intervention från internationella samfundet. Vilka indikationer finns det i USA om ett eventuellt agerande från amerikanskt håll?
Hela valrörelsen gjorde att USA intog en avvaktande linje, men lite tyder på att President Obama skulle välja att agera direkt. En orsak är ju de starka band som finns mellan Iran och Syrien och risken att en betydligt större konflikt riskera att utlösas.
Israel/Palestina: I dagarna har våldet trappats upp i Mellanöstern med nya raketutbyten mellan Gaza och Israel. Hur förs diskussionen om vem som bär skulden för denna omgång av våldseskalering?
President Obama stödjer Israels rätt att försvara sig. Raketbeskjutningen av israeliskt territorium kan inte tillåtas, är budskapet. Men presidenten försöker nu balansera sitt stöd för Israel som ju är den viktigaste allierade i regionen med en vädjan om eldupphör och ett minskat lidande. Konflikten grusar också presidentens storslagna planer på att nå fred mellan Israel och Palestina eftersom han nu tvingas kommentera våldet från Asien. Det var helt andra saker Obama hade hoppats få reflektera över under sin resa till Burma och Kambodja.
Prioriteringar: Med en hårt pressad budget, allmän trötthet bland folkmassan om internationella engagemang och fortsatt amerikansk truppnärvaro i Afghanistan, vilken konflikt står högst på dagordningen?
Trots det som händer just nu i Gaza, så överskuggade oron kring en annan nation den amerikanska valrörelsen: Iran. Naturligtvis, återigen, i första hand ur ett Israeliskt perspektiv, men det är också en fråga som diskuteras intensivt bland vanliga väljare. Kärnvapenhotet ses som en stor fara.