DEBATT Svenska intressen finns numer representerade överallt i världen genom studenter, turister och företag. Men den globaliserade världen ställer oss även inför nya och förändrade hotbilder. Detta kräver en annorlunda analys och andra resurser, skriver Ulrik Nilsson (M).
Sverige är ett av världens mest globaliserade och öppna länder. Det visar flera internationella undersökningar som exempelvis Transatlantic Trends och World Values Survey. Runt en halv miljon svenskar vistas utomlands vid varje tidpunkt, och det genomförs cirka 15 miljoner utlandsresor från Sverige varje år.
Svenska intressen finns numer representerade överallt i världen. Det kan vara utbytesstudenter, turister, diplomater, företag och företagsanställda, biståndsarbetare, och utflyttade. Men även mer abstrakta koncept som handelsförbindelser med andra länder och global miljöpåverkan. Det är därför rimligt att anta att svenska intressen idag berörs av nästan varje konflikt i världen.
Bör Sverige försvara svenska intressen?
Om vi väljer att svara jakande på den frågan måste vi inse att hotbilderna mot Sverige har förändrats kraftigt. Att försvara svenska intressen är inte längre begränsat till att försvara svenskt territorium. Nya hotbilder påverkar oss och kräver en annorlunda analys och andra resurser.
Cyberattacker från internationella hackergrupper mot svenska myndigheter och företag är ett stort hot mot svenska intressen, likaså den globala spridningen av smittsamma sjukdomar över gränserna i takt med att antalet utlandsresor ökar. Båda hoten är svåra att skydda sig mot eftersom de sällan har en tydlig avsändare. De kräver istället bättre samarbeten mellan stater och rätts- och hälsoorganisationer för att koordinera insatserna.
Och hur är det med demokrati och mänskliga rättigheter? Eftersom det svenska samhället vilar på dessa två grundprinciper räknas de också som svenska intressen. Sverige bör därför aktivt verka för att främja en demokratisk utveckling och respekt för mänskliga rättigheter i andra länder. Det skapar stabilitet i vårt när- och fjärrområde och en tryggare tillvaro för svenska medborgare som vistas utomlands.
För att kunna skydda, bevaka och bevara svenska intressen i en globaliserad värld behövs fungerande multilaterala samarbetsavtal mellan Sverige och andra länder. Och det behövs för att kunna lösa juridiska tvister och garantera rättsäkerhet för svenska medborgare och företag.
Utökade konsulära insatser i alla världens länder ger oss kontakt med och insyn i alla regioner där svenska intressen förekommer, och en möjlighet att förutspå och därigenom förekomma eventuella konflikter. Bilaterala handelsförbindelser med andra länder stärker såväl vår ekonomi som vårt samarbete med dessa stater.
Eftersom svenska intressen är globala är det rimligt att vi har ett försvar som fokuserar på mindre, mobila styrkor som kan sättas in överallt i världen snarare än ett tungt territoriellt försvar. Vi har redan några av världens bästa insatssoldater. Internationella plattformar låter oss utveckla vårt insatsförsvar ytterligare och samtidigt få stöd vid eventuella militära angrepp på våra intressen.
Den globaliserade världen ställer oss inför nya och förändrade hotbilder. Därför är det viktigt att Sveriges utrikes- och säkerhetspolitik anpassas efter dessa, så att vi kan fortsätta värna svenska intressen och skydda svenska medborgare.