Lagom till att man trodde att vårens försvarsdebatt hade smält undan i takt med snön kom nästa iskalla överraskning. Det som många trodde var en verksamhet som pågick 24 timmar om dygnet alla dagar om året – Försvarsmaktens incidentberedskap – var visst inte det. Återigen är det Mikael Holmström på Svenska Dagbladet som levererar den beska sanningen. Ryssland övar anfallskrig mot Sverige och det svenska försvaret rycker på axlarna.
Den obefintliga beredskapen var av naturliga skäl ledande huvudnyhet under måndagen. ”Vi reagerar inte på allting. Vi är inte uppe på allting. Det ska man inte göra. Flygvapnet går upp när det finns speciella skäl att gå upp”, förklarar utrikesministern i SvD. Men var beslutet att inte möta de ryska flygplanen motiverat av att man inte tyckte att det behövdes eller att det inte fanns någon pilot i tjänst?
Det är inte ovanligt att stormakter testar andra länders beredskap. Nyligen kunde vi läsa om hur amerikanska flygplan övade demonstrativt i Sydkorea för att förklara för Nordkorea vad som skulle kunna hända om krig bröt ut. Militära maktdemonstrationer är en del av spelet.
Men det som testas är inte bara de militära systemen utan också den politiska ledningen. Ett lands regering kan reagera olika på ett militärt hot. Regeringen kan bli rädd, arg, coolt likgiltig, eller så reagerar den kanske inte alls eftersom den sover.
När nu Ryssland genomfört en maktdemonstration mot Sverige, och vi har reagerat med förvirring och likgiltighet såväl från försvarsmaktens sida som regeringens, vad har då de ryska militärstrategerna lärt sig?
Har de snappat upp att Sverige har ett starkt försvar som står på tå och tar ansvar såväl för sitt eget territorium som för sina grannländers? Sverige har utfärdat en solidaritetsdeklaration som säger att man ska komma till grannländernas hjälp. Eller kan det vara så att de ryska stategerna konstaterar att Sverige sannolikt har Östersjöns svagaste försvar, som inte ens kan få upp sin beredskapsstyrka i luften? Och som därtill har en regering som låtsas som att det regnar?
Försvarsdebatten handlar inte om huruvida vi ska ta tillbaka det gamla värnpliktsförsvaret och skydda oss mot en invasion av Warsawapakten. Så ser världen inte längre ut, och det vore klädsamt för debatten i vårt land om vi slutade diskutera försvaret utifrån frågan om ”ryssen kommer”. ”Ryssen” kommer inte, men däremot är den Ryska federationen en stat som inte är en demokrati och som vill vara en militär stormakt. Ett sådant land måste man ha under uppsikt eftersom man inte kan lita på dess intentioner till hundra procent. Det är endast demokratier som går att lita på fullt ut.
I väntan på att vår riksdag och regering ska gnugga sömnen ur ögonen kan man roa sig med att besöka Fria Moderata Studentförbundets nya Facebooksida ”Försvarets Hotline”. Här finns ett telefonnummer man kan ringa: 08-791 50 05. Gör gärna det och få dig ett skratt.