DEBATT Det var nyligen presidentval i Iran, men genom Khamenei kommer förtrycket att fortsätta. Eftersom ett demokratiskt Iran är en angelägenhet för alla måste Sverige göra sitt för att stödja landets demokratiska utveckling, skriver Bawar Ismail från Liberala ungdomsförbundet.
Iran har nyligen haft presidentval. Av 680 kandidater godkändes bara åtta män att ställa upp i valet. Valsegraren Hassan Rouhani har beskrivits som en reformist. Men trots ord om att få till dialog med västvärlden kommer inga större förändringar ske i Iran. Det är ayatolla Ali Khamenei som styr och ställer. Förtrycket av det iranska folket kommer fortsätta.
Människorättsaktivister fängslas och avrättas. Landets religiösa lagar ger moralpoliser rätten att trakassera och fängsla ungdomar som vill välja sin egen livsstil. Men regimen stödjer även terror och elände i sitt närområde. Bashar al-Assad får iranska vapen och material för att fortsätta slakten på sin egen befolkning i Syrien. Hizbollah i Libanon och Hamas i Gaza finansieras av den iranska regimen i sin krigföring mot Israel. Samtidigt strävar Iran efter kärnvapen. Ett Iran med kärnvapen skulle vara katastrofalt för regionen med risk för vapenupprustning och militära konflikter i närområdet. All hopp om fred i regionen skulle vara som bortblåst.
De diplomatiska samtalen med Iran har ännu inte gett effekt. Västvärldens ekonomiska sanktioner har skadat iransk ekonomi avsevärt men till slut är det oskyldiga människor som hamnar i kläm och inte regimens huvudpersoner i Teheran. Endast ett demokratiskt Iran kan sätta stopp på mullaregimens förtryck och terrorstöd. Sverige måste rikta en del av sitt demokratibistånd till Iran. Iranska demokrater och oppositionsgrupper behöver inte bara moraliskt, utan även finansiellt stöd för att kunna driva arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter framåt.
Tidigare i våras var nobelfredspristagaren Shirin Ebadi i Sverige. Hennes budskap till västvärlden var glasklart – vi måste öppna upp omvärlden för det iranska folket!
Idag är det inte möjligt att söka asylvisum vid svenska ambassader. Detta försvårar för iranier att ta sig till Sverige. Vi måste göra det betydligt enklare för människor i ofria system att ta sig till tryggheten i demokratiska länder. Därför måste det vara möjligt att söka asylvisum vid svenska ambassader – det måste vara en central grundbult i svensk utrikespolitik. Det skulle skicka en tydlig signal till mullaregimen att Sverige inte accepterar regimens förtryck.
Samtidigt måste vi göra det svårare för den iranska regimen att röra sig fritt i vår värld. Sverige måste vara drivande för att fler personer i den iranska regimen ska svartlistas och förbjudas inträde i den Europeiska unionen. De människor som upprätthåller förtrycket i Iran ska inte få resa in i EU. På så sätt öppnar vi upp dörren till omvärlden för den vanlige medborgaren i Iran och slår igen den rakt i ansiktet på regimens företrädare.
Ett demokratiskt Iran är en angelägenhet för oss alla. Mullaregimen är roten till många problem och oroligheter i en region som förtjänar fred. Om vi inte stoppar ett scenario med iranska kärnvapen kommer se vi upptrappade konflikter i Irans närområde – det är varken önskvärt för det iranska folket eller omvärlden. Sverige måste göra sitt för att stödja landets demokratiska krafter.