INDIEN Nyligen arresterades en kvinna i Bombay för att hon på Facebook ifrågasatt nedstängningen av staden i samband med extremhögerpolitikern Bal Thakerays bortgång. Jonas Hellman berättar om hur denne mans järngrepp om staden fortsätter efter hans död.
Nyligen arresterade polisen en 21-årig kvinna här i Bombay för en kommentar som hon skrivit på Facebook. Kvinnan ifrågasatte den nedstängning av staden som genomfördes härom helgen, för att sörja den bortgångne Shiv Sena-ledaren Bal Thackeray.
Polisen arresterade även en annan 21-årig kvinna som hade läst kommentaren och svarat med ett ”like”.
Kvinnorna arresterades med hänvisning till att de brustit i sin respekt för andra människors religion.
Bal Thackeray, 86 år, dog förra lördagen. När nyheten nådde ut stängdes Bombay ner och folk uppmanades att stanna hemma. Vi åkte själva genom staden i bil och såg att butiker och restauranger hade dragit ner sina jalusier. De annars så igenkorkade gatorna gapade halvtomma med bara enstaka bilar i rörelse.
Passagerare som landade på någon av Bombays flygplatser blev strandsatta och kunde inte ta sig hem, eftersom inga taxibilar ville ta körningar. Den officiella förklaringen var att alla sörjde, men uppenbart fanns inslag av rädsla och tvång.
Dagen efteråt genomfördes en kremeringsceremoni och 100 000-tals sörjande, enligt polisens uppgifter, tågade med kroppen genom Bombay.
Bal Thackeray hyllades som en stor politisk ledare och förärades en officiell begravning, trots att han formellt inte hade någon politisk position. Ministrar och Bollywood-stjärnor deltog i ceremonin, som även visades i indisk TV.
Shiv Sena, som Thackeray grundat, är en regional politisk rörelse i den indiska delstaten Maharashtra vars ursprungliga mål var att marathi-talande indier ska gynnas i förhållande till invandrare från andra indiska delstater. Med tiden har Shiv Sena alltmer anammat en bredare hindu-nationalistisk politik och allierat sig med det nationella partiet BJP.
Det var Shiv Sena som drev igenom att Bombay skulle byta namn till Mumbai, ett namn taget från en hinduistisk gudinna. Ambitionen är att även få bort uttrycket ”Bollywood”, men detta har hittills misslyckats.
Shiv Sena har ett nätverk av gatugäng som sprider skräck i stadens näringsidkare. Rörelsen kontrollerar fackföreningarna i Bombay, vilket har lett till att offentliga verksamheter – bland annat polisen – helt domineras marathi-talande. Bollywood, taxinäringen och byggbranschen har också starka band till Shiv Sena.
Bal Thackeray styrde över Shiv Sena med järnhand, och det är tänkvärt att många efter hans död hyllade honom för hans ”godhet”. Om Thackeray sagt att sikher skulle skonas så attackerades inga sikher, förklarade en tacksam sikh-ledare som intervjuades i TV.
I väst kallar vi detta för maffiametoder, men i Indiens affärshuvudstad är det en del i spelet och väcker snarare beundran än förvåning.
Kvinnan som skrev kommentaren på Facebook bad snabbt om ursäkt och släpptes efter några timmar. Men enligt Times of India blev hennes morbrors ortopediska klinik attackerad och genomsökt av ett gäng Shiv Sena-anhängare. Shiv Senas ledare brukar i sådana fall urskulda sig med att attackerna är ”spontana”. Våldsverkarna har senare gripits, men polisen har fått kritik för att den väntade i flera dagar med att ingripa mot de utpekade personerna.
Det finns en bild att Shiv Sena skulle ha försvagats. Men förra helgens begravningsceremoni var en styrkedemonstration. Den visade upp en stark och disciplinerad rörelse, som förmådde samla många anhängare utan att det uppstod bråk och förstörelse.
Nu förväntas en maktkamp mellan Bals Thackerays son Uddhav – som formellt tagit över ledarskapet för Shiv Sena – och hans mer extreme brorson Raj Thackeray, som brutit sig ur rörelsen och bildat ett eget politiskt parti, Maharashtra Reformation Army.
I New Delhi skakar politikerna på huvudet åt Bombay, men de är samtidigt försiktiga. För det stora oppositionspartiet BJP är Shiv Sena en viktig allierad inför Indiens nationella val 2014.