DEBATT Caroline Szyber var valobservatör i presidentvalet i Vitryssland 2010 och har följt den oroväckande utvecklingen. Lukasjenka-regimen isolerar landet med inskränkt säkerhet och yttrandefrihet. Det är dags att Sverige och EU ställer tydligare krav.
Ibland talas det mycket om Vitryssland i media, förra året var ett sådant. Det som stod i fokus var att den svenska ambassaden i landet tvingades stänga. Skälen till detta var många och började redan i och med presidentvalet i december 2010.
Regimen i Vitryssland har sedan dess varit irriterad på att den svenska regeringen och politiker satt hård press på landet och fått med sig EU. Det kan tilläggas att regimen inte heller sett positivt på att Eurovision Song Contest-vinnaren Loreen uppmärksammade politiska fångar när hon hade en konsert i Minsk förra våren. Eller för den delen att det var en svensk reklambyrå som låg bakom kränkningen av det vitryska luftrummet med nallebjörnsregnet (nallebjörnar med fasttejpade MR-budskap, förra sommaren).
Det gäller att vi håller trycket kvar och fortsätter skriva om situationen i Vitryssland. Det är tydligt att utvecklingen gått åt helt fel håll i landet sedan presidentvalet. EU och övriga världen måste fortsätta att följa utvecklingen, för det är tydligt att Lukasjenka har strategin att isolera Vitryssland än mer. Även parlamentsvalet i höstas var en fas med utbrett valfusk från början till slut.
Efter Sovjetunionens fall blev Vitryssland självständigt och präglades under en kort tid av demokrati och frihet. 1996 genomförde Lukasjenka en konstitutionell förändring av landets styrelseskick, som innebar slutet för den demokratiska epoken. Jag var själv valobservatör vid det senaste presidentvalet 2010 och såg hur omfattande valfusket var.
Under valnatten ordnade oppositionen valvaka på torget i Minsk. Där skulle demokratirörelsens presidentkandidater tacka för stödet och musiker skulle fylla torget med musik. Någon konsert blev det dock aldrig. Redan efter en halvtimme bevittnade jag hur det fredliga torgmötet slogs ned med våld. Tiotusentals poliser omringade demonstranterna under valnatten och drygt 700 personer fängslades. Att de själva inte ens reagerade när vi som internationella observatörer, bland diplomater, parlamentariker och journalister från hela världen, iakttog deras hämningslösa våld, visar bara hur hämningslös denna regim är. Vad jag bevittnade var ett grovt övergrepp och brott mot de mänskliga rättigheterna. President Lukasjenka hade efter 17 år i makten återigen säkrat sin fortsättning.
På plats i Vitryssland är det lätt att se och känna hur svår situationen är för regimkritiker. Demokratikämpar och oberoende journalister förföljs, hotas och trakasseras. Det hårda politiska klimatet är väldigt tydligt.
Relationen mellan EU och Vitryssland har i flera år varit mycket frostig på grund av den vitryska regimens bristande respekt för de mänskliga rättigheterna. Presidentvalet 2010 var viktigt. Vitryssland hade lovats ett stort lån från EU om valet genomfördes väl. För Lukasjenka stod alltså mycket på spel, men man kan aldrig se genom fingrarna på ett odemokratiskt val. Landets relation till EU blev kyligare efter att valresultatet underkändes. EU markerade tydligt sitt missnöje genom att skärpa de ekonomiska sanktionerna och utöka reseförbudet för regimen. Det har dock inte gett resultat, eftersom Vitryssland lutar sig mot bundsförvanten Ryssland.
Det är dags att Sverige och EU visar att vi har sett igenom Lukasjenkas spel för gallerierna. Vi måste alla ställa tydligare krav på regimen i Vitryssland och får inte glömma demokratikämparna. De brott mot mänskliga rättigheter som dagligen sker i landet måste upphöra.