Frågan om frihandelns vara eller icke vara är aktuell internationellt.
EU och USA ska inleda förhandlingar om världens största frihandelsavtal, vilket meddelades i förra veckan. Men det finns problem att lösa innan överenskommelse kan nås. Därför beräknas det ta minst två år att förhandla fram ett frihandelsavtal.
Tid är pengar, men målsättningen är att både pengar och frihet ska komma ur öppnare gränser. Nästa fråga som uppkommer är: hur öppen ska öppenheten vara?
USA:s president Barack Obama har nämligen gått ut med besked om att frihandeln över Atlanten kommer att gynna den amerikanska ekonomin. Det låter bra, men med tanke på att demokraterna tidigare tagit tydligt avstånd till frihandel och varit för jordbruksprotektionism och tullskydd blir man misstänksam. Kommer den amerikanske presidenten hålla vad han lovar?
Vad som ligger i vägen för ett avtal här och nu är främst EU:s och USA:s olika syn på regelverk och standard. (Vilket också är just vad som är tänkt att förena parterna i framtiden, så det är en viktig punkt att komma överens på). Obama och demokraterna uttrycker sig positivt om frihandelsavtalet nu, men har inte alltid gjort det.
Friare handel som både spar tid och pengar kan skapas genom ett avtal mellan EU och USA. Det återstår att se om Europas och Amerikas syn på regler och standarder kan vara mogna nog för en hållbar överenskommelse.