Idag håller Frivärld sin första säkerhetspolitiska konferens – Security Around the Baltic 2013 – på Hotell Hasselbacken i Stockholm. Vi samlar ett antal internationella och svenska talare, och tillsammans ska vi diskutera hur försvaret av Östersjön ska gå till.
I Sverige pågår sedan ett halvår tillbaks en omfattande försvarspolitisk debatt. Debatten har kommit att ha ett nationellt perspektiv, där försvaret av svenskt territorium har stått i fokus.
Från Frivärlds sida är vi emellertid övertygade om att den svenska försvarspolitiska debatten aldrig kommer att komma till sitt slut om inte perspektivet lyfts till att handla om hela norra Europa och just säkerheten omkring Östersjön.
Få om någon militäranalytiker tror att Sverige ensamt riskerar att dras in i en militär kris. Om något sker så kommer det att vara som en följd av en serie händelser som berör alla länder omkring Östersjön. För att förstå den säkerhetspolitiska miljö som Sverige är en del av är det Östersjöperspektivet som är det mest relevanta att diskutera.
Av nio Österjöstater är idag åtta demokratier och medlemmar i EU. Sex av dem är därtill medlemmar i Nato. De tre baltiska staterna tillsammans med de fem nordiska länderna har etablerat ett nära samarbete på många olika politikområden. Gruppen kallas ibland NB8 och har inom sig kommit att skapa en känsla av samhörighet, en känsla av en gemensam identitet.
Trots detta är oenigheten förvånande stor när det kommer till frågan om hur den gemensamma freden i området ska bevaras. Det är en gåta att dessa länder som samarbetar så väl inom alla andra områden har så svårt att enas omkring ett gemensamt försvar.
Sverige och Finland står som icke-Natomedlemmar ut som de två länder som har svårast att anpassa sig till övriga. Båda länder är partners till Nato och samarbetet fungerar väl, men frågan om varför partnerskapet inte ersätts med ett medlemskap följer svenska och finländska försvarsministrar vart de än går.
Tankesmedjan Frivärld är öppen med sin uppfattning att Sverige (och Finland) på sikt bör söka medlemskap i Nato. Men en förutsättning för att ett sådant steg ska kunna tas är att medborgarna har kunskap om vari fördelarna av ett medlemskap ligger. Konferensen Security Around the Baltic 2013 är ett viktig steg på denna bildningsresa.
Konferensen spelas in och kommer att läggas ut på Frivärlds hemsida.
Det går också att följa konferensen på Twitter. Frivärld heter @freeworldforum och hashtaggen för konferensen är #Fkonf.