För ett och ett halvt år sedan tycktes situationen i Somalia, själva sinnebilden av politisk kollaps, vara på väg att ljusna. Den senaste tiden har dock nya mörkermoln hopat sig. Det stora gisslet på Afrikas Horn, al-Shabaab, en islamistisk terrororganisationen med nära band till al-Qaida, har rapporteras göra nya framryckningar. Precis som tidigare befinner de sig nu bara kvarter från presidentpalatset.
Hösten 2012 såg saken annorlunda ut. Den tillfälliga övergångsregeringen hade ersatts av en folkvald president, en okänd universitetslärare, i landets första val (som dock inte kan betecknas som helt fritt eftersom ett råd vaskat fram kandidaterna). Kanske ännu viktigare var att säkerhetsläget stabiliserats. al-Shabaab rapporterades ha tvingats tillbaka av de AU-uppbackade regeringsstyrkorna. När dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson besökte Mogadishu bjöds hon in till presidentpalatset – tidigare hade statsbesök fått nöja sig med att stanna på flygplatsområdet. Det var helt enkelt omöjligt att garantera de utländska dignitärernas säkerhet.
Det var därför med dysterhet som omvärlden för några dagar sedan tog emot nyheten att al-Shabaab försökt storma presidentpalatset Villa Somalia. Palatset – mer en fästning än en praktpjäs – attackerades genom en bilbomb, följt av en skottlossning som uppgetts ha pågått i timmar. Målet ska enligt al-Shabaabs talesperson ha varit att skada och tillfångata personerna närmast presidenten.
Förra året angrep terrorgruppen dessutom den fordonskolonn som presidenten färdades i.
Som ett led i kampen mot terrorism lättade FN förra året på det vapenembargo som tidigare utfärdats. FN:s plan visade sig dock vara en baktändning. De vapen som skulle gå till regeringssoldater har istället öppet sålts till milisgrupper, däribland al-Shabaab. En av presidentens närmaste medarbetare har anklagats för att varit inblandad i vapenleveranserna. FN förväntas nu besluta om en återgång till ett mer restriktivt embargo.
Bara den naive trodde att presidentvalet och al-Shabaabs reträtt inneburit att Somalia slagit in på en helt ny väg. Men förändringarna innebar ändå ett andningshål. När så fundamentalistiska krafter växer sig starka kapar de levnadsutrymmet för demokratins grokraft. Att bygga upp landet igen efter årtionden av anarki kommer vara förmodligen vara vår tids största utmaning: en utmaning svår nog utan att våldets skugga ständigt vilar över Villa Somalia.