GENÈVE Just nu sammanträder FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Men redan i förra veckan samlades människorättsaktivister från hela världen i staden. Frivärlds Katarina Tracz var där och konstaterar att FN bör göra samma sak: lyssna till de riktiga MR-kämparna.
I veckan sammanträder FN:s råd för mänskliga rättigheter i Genève. Under fyra dagar möts toppdiplomater från rådets medlemsländer för att diskutera respekten av mänskliga rättigheter (MR).
I förra veckan var jag i staden på ett annat möte, Geneva Summit for Human Rights and Democracy. Här samlas årligen aktivister från hela världen som med egna erfarenheter vittnar om människorättsbrott i sina hemländer. Arrangör är organisationen UN Watch, vars syfte är att bevaka FN:s arbete och främja mänskliga rättigheter.
I år blir det västafrikanska landet Mauretanien vice ordförande i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Härifrån kommer antislaveriaktivisten Abidine Merzough. Vid förra veckans möte berättade han om det omfattande slaveriet i sitt hemland.
Officiellt har den Mauretanska staten avskaffat slaveriet hela fem gånger, vid samtliga tillfällen utan resultat. Slaveriet i Mauretanien, som är en islamsk republik, är det mest systematiserade slavsystemet i världen idag. I praktiken hålls det under armarna av landets imamer och prästerskap som tolkar sharia på ett sätt som legitimerar systemets fortlevnad.
Mauretaniens slaveri är ett sällsynt exempel på hur grov rasism fortfarande existerar och systematiseras. Svarta människor föds som slavar åt de vita morerna, som är den arabiska delen av befolkningen. Idag tros runt 800 000 av Mauretaniens 3,3 miljoner invånare leva som slavar.
För två veckor sedan var det utrikesdebatt i Sveriges riksdag. En av de mest brinnande frågorna rörde Sveriges misslyckade kampanj under 2012 för att bli medlem i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Istället för Sverige valdes bland annat Etiopien, Venezuela och Pakistan in som medlemmar. I debatten anklagade oppositionen regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för att bli invald i rådet. Urban Ahlin (S) menade att den misslyckade kampanjen var ett kvitto på den svenska regeringens bristande MR-arbete.
Abidine Merzough och de övriga talarna vid Geneva Summit of Human Rights kommer från de länder i världen där de grövsta brotten mot MR förekommer. Den dag då samma länder inte dikterar villkoren för diskussionen i FN:s råd för mänskliga rättigheter är jag beredd att hålla med Urban Ahlin. Tills dess återstår det att se om Abidine Merzoughs berättelse kommer att dikuteras i Genève i veckan.