Den senaste tiden har det rapporterats om ett antal brutala gruppvåldtäkter i Indien, vilket fått Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) att ryta ifrån. ”Världen måste kräva åtgärder!” gormar han på sin blogg. Vidare: ”Vi ska inte handla med länder som tillåter en sådan kvinnosyn som man har där.”
För det första: Nog för att många kvinnor i Indien har det allt annat än bra, men våldet mot kvinnor kan knappast sägas vara statligt subventionerat. Vilka andra länder ska vi sluta handla med? Saudiarabien, Afghanistan och Syrien – självklart! Hur gör vi med Turkiet, Polen, Sydafrika och alla andra länder som inte kommit lika långt i sitt jämställdhetsarbete som Sverige? Inte ens om jag tyckte att bojkott var ett bra politiskt påtryckningsmedel skulle jag tycka att det här var en särskilt framkomlig väg. Det blir nog inte många varor kvar i Umeås butiker om man ska följa Holmlunds råd.
För det andra: Vad får Holmlund att tro att internationell handel skulle göra tillvaron sämre för Indiens kvinnor? Allt tyder på att det finns tre faktorer som gör att traditionella hierarkier luckras upp i Sydasien: globalisering, urbanisering och handel. Det sämsta som kan hända för Indiens kvinnor är om moderniseringen avtar. Den textilindustri som Holmlund dessutom ger sig på innebär för många kvinnor en befrielse. Mer om det finns att läsa i min rapport ”Made in Bangladesh – textilindustrin som fattigdomsutrotare”. Svenska företag sysselsätter för övrigt runt 300 000 personer i Indien. Dessa arbetsplatser är garanterat mer jämställda än lokala företag.
För det tredje: Tror Holmlund på allvar att en svensk bojkott av indiska varor skulle ha någon effekt? Svensk import av indiska varor motsvarar ungefär 0,3 procent av Indiens export. Men för all del, ibland spelar även marginalerna roll.
”När det gäller Indien är det knäpp tyst och varför det”, avslutar Holmlund med en stilistisk finess som snudd på överträffar hans förmåga till logiskt tänkande. Jag vet inte vilken sten Holmlund gömt sig under det senaste året, men kvinnors situation i Indien är ett enormt hett samtalsämne, såväl i Indien som internationellt. Indiska politiker från alla partier diskuterar reformer av polis- och rättsväsende och sakta men säkert vidtas åtgärder för att det ska bli bättre. Det kommer att ta tid, men det är knappast en process som hjälps på traven av symboliska hittepå-bestraffningar.