SYRIEN Den 21 januari tillkännagavs att en interimsregering bildats i den kurdiskdominerade al-Hasakah-provinsen i nordöstra Syrien. Inom loppet av en dryg vecka utropades självstyre i ytterligare två områden. Carl Drott har träffat den nya regeringen.
Det är en märkbart trött skara politiker som anländer till ett anspråkslöst kontor i Qamishli för sin första intervju med internationell media. De har haft fullt upp sedan de igår utsågs till att leda interimsregeringen för den autonoma Cizîre-kantonen. Premiärministern Akram Hossum, advokat och politiskt partilös, förklarar sin vision:
–Vi hoppas att detta blir en grund som vi kan bygga framtiden för hela regionen på. Vi vill inte splittra Syrien. Vi strävar efter en demokratisk stat med en demokratisk författning där kurder, araber, syrianer och alla andra har sina rättigheter. Varken Assad eller al-Qaida kommer att ha en plats i en sådan stat.
Interimsregeringen skall styra kantonen i högst fyra månader. Innan denna period löper ut skall en författningsdomstol och valkommission inrättas. Därefter skall allmänna val till parlamentet hållas och en ny regering utses av parlamentet.
Sedan syriska regeringstrupper drog sig tillbaka från de kurdiskdominerade områdena sommaren 2012 så har makten de facto innehafts av det Demokratiska enighetspartiet (PYD), som är en syrisk avknoppning av Kurdistans arbetarparti (PKK). På papperet så har makten legat hos den lamslagna Kurdiska höga kommittén (DBK), vars platser delas mellan Västkurdistans folkförsamling (MGRK, där PYD ingår) och det Kurdiska nationella rådet i Syrien (ENKS, där de flesta övriga syrisk-kurdiska partier ingår).
I somras initierade PYD förberedelser för att utropa självstyre. Andra partier och organisationer bjöds in för att delta i projektet. ENKS, som innehåller flera starkt PYD-kritiska partier, valde att ställa sig utanför. De partier och enskilda individer som ville delta i projektet lämnade i stället ENKS – en av dem var Akram Hossum.
Försöken att få en gemensam syrisk-kurdisk delegation inbjuden till Genève II-samtalen misslyckades. ENKS valde då att i stället delta på den syriska oppositionens sida, medan PYD och dess allierade valde att ignorera samtalen. Självstyret utropades dagen före samtalen inleddes, men Akram Hossum hävdar att datumet inte var avsiktligt valt:
–Det är en process som vi arbetar med sedan sex månader tillbaka och som är färdig nu. Det är synd att det inte finns någon kurdisk delegation i Genève, men vi är inte emot samtalen.
Självstyret demonstrerar dock den påtagliga irrelevansen av Genève II-samtalen. Det är de aktörer som i praktiken kontrollerar territorium som bestämmer utvecklingen i Syrien, snarare än exilpolitiker på besök i Schweiz.
På kartor ritade av kurdiska nationalister finns ett sammanhängande område längs med Syriens hela norra gräns mot Turkiet: Rojava eller Västkurdistan. Ser man till demografi och militär kontroll så är dock detta område splittrat i tre delar. Områdena som separerar dem kontrolleras av radikala islamistgrupper. Den konstituerande församlingen som bildades i november för att förbereda för självstyret beslutade därför att tre kantoner skulle bilda helt separata regeringar och parlament: Efrîn i väster, Kobanê i mitten och Cizîre i öster.
–Vi kan ännu inte säga om de tre kantonerna förblir separata eller om de kommer att enas senare, det beror på utvecklingen i Syrien, men vi hoppas att det blir ett enat område, säger Akram Hossum.
Nazira Goriye är medtalesperson för parlamentet i Cizîre-kantonen. Hon representerar det Syrianska enighetspartiet (SUP), som har varit med i arbetet för ett interimsstyre från första början. Ett konkurrerande syrianskt/assyriskt parti, Assyriska Demokratiska Organisationen (ADO), hoppade däremot av projektet och deltar nu i stället i Genève II-samtalen som del av den syriska oppositionen.
–Mitt parti anser att det är bäst för Syrien att bli en federal stat. Jag är övertygad om att senare i framtiden när andra ser att denna förvaltning fungerar så kommer de också att ansluta sig, säger Nazira Goriye.
Många syrianska/assyriska kristna står på regimens sida i det pågående inbördeskriget, men SUP har valt en annan väg, där de har allierat sig med PYD.
–Vi erkänns av Assad som kristna, men inte som ett folk, säger Nazira Goriye.
I Cizîre-kantonen är däremot syrianernas/assyriernas språk arameiska ett av tre officiella språk, jämte kurdiska och arabiska. Den nya regeringen lägger stor vikt vid fredlig samvaro mellan de olika etniska och religiösa grupperna i området. Nazira Goriye utvecklar sin syn på samarbetet
–Kurderna var delaktiga i folkmordet på syrianerna för hundra år sedan, men vi har inte stannat i historien. Vi vill vända ett nytt blad och arbeta för framtiden, för nästa generation.
Nazira Goriye påpekar också att de kurdiska milisgrupperna har gjort stora uppoffringar för att skydda alla som bor i området. Många har dött vid fronten eller i bombattacker sedan radikala islamistgrupper inledde sina anfall i somras.
Halem Xelo, den andre medtalespersonen för parlamentet, uppmanar omvärlden att inte stödja extremister, att öppna gränserna för bistånd och handel, att hjälpa till att bygga upp infrastruktur och att hjälpa till att utbilda tjänstemän till den nya förvaltningen. Han tillägger sedan:
–Det viktigaste stödet som vi behöver från omvärlden är att de erkänner interimsstyret som legitimt. I stället för den syriska regeringen vill vi att omvärlden ser oss som sin samtalspartner.
Den nya regeringen är tydlig med att de inte söker ett erkännande ifrån Assad-regimen. Pensioner och löner till offentligt anställda kommer dock fortfarande ifrån Damaskus, och stora delar av den civila administrationen rullar på som vanligt. Assad-regimen låter kantonerna hållas så länge det finns mer akuta problem på annat håll, men hoppas säkerligen att kunna återta kontrollen igen senare.
En viss regimnärvaro finns fortfarande kvar i Cizîre-kantonen. Vid en eventuell militär konfrontation så riskerar städerna Qamishli och al-Hasakah att gå samma öde till mötes som Homs och Aleppo. Samtidigt så är Efrîn- och Kobanê-kantonerna helt belägrade av radikala islamistgrupper. Framtiden kommer inte att bli lätt för de tre kantonerna.