Vad innebär det handla etiskt? Textilindustri är världens kanske effektivaste fattigdomsutrotare. I land efter land – från England till Singapore – har klädtillverkning varit det avgörande steget från fattigdom till rikedom. Det mest etiska sättet att handla kläder – förutsatt att man tycker att minskad global fattigdom är ett viktigt mål – är att följa råden nedan:
! Köp kläder producerade i låglöneländer
Det absolut viktigaste för att låglöneländer som Bangladesh och Kambodja ska kunna resa sig ur extrem fattigdom är att textilindustrin fortsätter att växa. Därför är det viktigt att västerländska klädföretag fortsätter att tillverka sina kläder i dessa länder och att vi konsumenter känner att vi kan handla kläderna med gott samvete. Genom att handla kläder märkta med ”Made in Bangladesh” kan vi bidra till att utrota den extrema fattigdomen. Enligt Världsbanken och McKinsey har textilindustrin potential att skapa 15 miljoner nya jobb de kommande 20 åren och göra Bangladesh till ett medelinkomstland 2020.
! Köp billiga kläder
I klädfabrikerna i Dhaka sys T-shirts till lågpriskedjor och dyra märkesbutiker sida vid sida till samma timlön. Att den ena tröjan kostar tio gånger mer än den andra i butiken betyder inte att sömmerskan fått tio gånger så bra betalt. Den som vill se en så stor andel av sina pengar som möjligt nå fabriksgolven i Bangladesh bör alltså hellre köpa tio T-shirts för 59 kronor styck än en för 599. Den enskilda sömmerskans lön blir inte högre, men det totala bidraget till landets fortsatta utveckling är tiofaldigt.
! Köp kläder från de stora kedjorna
Ju större ett företag är, desto tacksammare måltavla är det för kritik och desto lyhördare blir det för konsumenternas önskemål. Det är inte för inte som de stora europeiska kedjorna går i bräschen för högre löner och ökad säkerhet. När giganterna på marknaden bestämmer sig för att agera, följer ofta de mindre aktörerna i deras fotspår. En liten uppköpare har inte samma makt att påverka arbetsförhållandena som en stor, och även om konsumtionskritiska grupper hävdar motsatsen är europeiska företag bäst i världen på att kräva bättre villkor för sina arbetare och växla till miljövänlig teknik.
! Ställ krav – men var inte dogmatisk
Läs på, fråga och ställ krav på hur dina kläder produceras. Som konsumenter har vi makt att påverka produktionsprocessen, och genom att göra klädproducenterna medvetna om det kan vi göra stor skillnad. Men se till att vara pragmatisk i kritiken. En för dogmatisk inställning till en fråga som låga löner tenderar att slå fel och missgynna de grupper som är mest utsatta, hur behjärtansvärt syftet än är. Det sämsta som kan hända för Dhakas sömmerskor är en internationell bojkott av deras levebröd.
På måndag (30/9) lanserar Frivärld rapporten ”Made in Bangladesh – textilindustrin som fattigdomsutrotare” som närmare förklarar sambandet mellan Bangladeshs ekonomiska utveckling sedan självständigheten och vår konsumtion av billiga kläder.