Margaret Thatcher är död. Men legenden lever vidare. Älskad och hatad. Thatcher var premiärminister i 11 år. Men hon lämnade ett avtryck i historien som upplevs som ett halvt sekel.
Svenska medier fylls nu av beskrivningar av hur Thatcher reformerade den brittiska ekonomin. Hon avreglerade och privatiserade, och tog strid med fackföreningarna. Till höger hyllas hon och till vänster föraktas hon. Vad få tänker på är dock att även vårt eget land under samma tid genomgick många liknande förändringar.
Det var 1970-talets lågkonjunktur och den offentliga sektorns oförmåga att reformera sig själv som gjorde att Thatcher lanserade en politik som satte marknadsekonomin i centrum. Men det var också vad den svenska socialdemokratiska regering som tillträdde 1982 gjorde. Det var med Olof Palme och Ingvar Carlsson som statsministrar som Sverige avreglerade finansmarknadena, öppnade för konkurrens inom telefoni, radio och TV. Det var med socialister i ledningen Sverige genomförde friskolereformen.
Thatchers ekonomiska reformer var sannolikt inte mer revolutionerande än vad andra politiker genomförde i andra länder. Däremot var motståndet i Storbritannien tuffare än vad det var i Sverige och Thatcher var långt tuffare än vad någon svensk politiker hade vågat vara.
Att Thatcher var kvinna är förmodligen också ett skäl till varför vi upplever henne som mer kontroversiell än andra. Som bekant bedöms inte kvinnliga och manliga politiker efter samma måttstock.
Av någon anledning framhålls också Falklandskriget 1982 som ett exempel på att Thatcher skulle vara hård och osentimental. Men även detta förtjänar att sättas i perspektiv. Falklandskriget var ett svar på en invasion av Argentina. Kriget kostade färre än 1 000 människor livet. 2003 gick Storbritannien också ut i krig mot Irak under ledning av socialdemokraten Tony Blair. Kriget varade i flera år och kostade över 100 000 människor livet. Falklandskriget skedde med stöd av folkrätten. Irakkriget var ett brott mot folkrätten.
Så varför har då Thatcher lämnat ett så kraftigt avtryck efter sig? Sannolikt är det en perfekt kombination av politik och dramatik. Ett land befinner sig i kris. Såväl höger som vänster står rådvill. In på scenen kommer en ledare som är helt oförskräckt, en kvinna, lanserar en politik som ingen tidigare hade vågat sig på – och lyckas.
Margaret Thatcher valdes som premiärminister första gången 1979. Därefter omvaldes hon två gånger, 1983 och 1987, och hennes parti vann ytterligare ett val efter hennes avgång 1992. Inte förrän i valet 1997 lyckades Labour under Tony Blair att bryta den konservativa dominansen.