DEBATT Genom EU:s partnerskapsavtal med Vietnam respektive Filippinerna tar de båda länderna ytterligare ett steg från biståndsberoende till egen industriell och ekonomisk tillväxt, menar Ulrik Nilsson (M).
I onsdags förra veckan fattade en enig riksdag ett beslut som tyvärr inte uppmärksammades särskilt mycket utanför plenisalen. Det handlar om godkännandet av EU:s partnerskapsavtal med Vietnam respektive Filippinerna.
För båda dessa stater är årtalet 1986 avgörande. I den socialistiska republiken Vietnam tar då den historiska sjätte partikongressen beslutet att omdana landet i marknadsekonomisk riktning. Samma år avsätts president Ferdinand Marcos i Filippinerna och en utveckling mot öppenhet och demokrati tar vid. Sedan dess har utvecklingen i båda länderna gått mot allt öppnare marknader och samhällen.
Efter att diktaturerna avsatts kom båda staterna att vara mottagare av svenskt bistånd. Det bilaterala stödet till Filippinerna avvecklads så sent som 2010 och med Vietnam har Sverige fortfarande utvecklingssamarbete. Båda länder är exempel på en positiv utveckling som uppmärksammas alltför sällan: ett land går från långvarigt biståndsberoende via egen industriell och ekonomisk tillväxt till att bli ett samarbetsland och så småningom förhoppningsvis en jämbördig konkurrent.
EU strävar efter att knyta samman jordens länder i olika samarbeten, och Sverige är pådrivande i den frågan. Vietnam och Filippinerna är bara ett exempel på hur detta fredliga och framstegsfrämjande nätverk av länder växer. Inledningen är förhandlingar och tecknande av partnerskaps- och samarbetsavtal och det slutliga målet är naturligtvis fullständig ekonomisk integrering via frihandelsavtal.
Riksdagens beslut förra veckan handlar bara om att kodifiera den goda utveckling som i tysthet skett genom att de båda länderna utvecklat sin egen ekonomi. Den utvecklingen fortsätter över hela världen och allt fler länder knyts samman i handelssamarbete.
Ekonomier som länkas samman och människor som möts i handel har betydligt mindre intresse av att hamna i konflikt med varandra. Frihandel är i grunden ett fredsprojekt.